[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 3, 1996

Lav lønnsvekst i forsikring


Ansatte i forsikring hadde en lønnsvekst på 1,7 prosent fra september 1994 til september 1995. Sammenlignet med bankvirksomhet og forretningsmessig tjenesteyting var lønnsveksten lav.

Gjennomsnittlig månedslønn for ansatte i forsikring steg med 1,7 prosent, eller 369 kroner, fra 1. september 1994 til 1. september 1995. Den tilsvarende veksten for ansatte i forretningsmessig tjenesteyting var på 3,1 prosent eller 706 kroner. For ansatte i forretnings- og sparebanker var økningen 4,8 prosent, eller 922 kroner. Forretningsmessig tjenesteyting er blant annet revisjon og bokføring, databehandling, annonse- og reklamevirksomhet og arkitektvirksomhet.

Nye arbeidstakere i bank
Den høye lønnsveksten i bank, i forhold til forsikring og forretningsmessig tjenesteyting, skyldes i hovedsak at en ny gruppe arbeidstakere med relativt høy gjennomsnittslønn for første gang er kommet med i statistikkgrunnlaget i 1995. Det gjør at tall for 1995 ikke direkte er sammenlignbare med tall for 1994. Vi har anslått virkningen av endringen på gjennomsnittstallene til 1 prosent for menn og kvinner til sammen. Det tilsier en reell lønnsøkning for bankansatte på 3,8 prosent eller vel 700 kroner. Dermed er økningen målt i kroner for bankansatte tilnærmet lik økningen målt i kroner for ansatte i forretningsmessig tjenesteyting.

Kvinner og menn
Den reelle lønnsøkningen fordelt på kvinner og menn i bank er anslått til henholdsvis 3,9 og 3,6 prosent. Det motsatte har skjedd i forsikring og i forretningsmessig tjenesteyting. Der er det kvinnenes lønn som har steget mest. I forretningsmessig tjenesteyting har kvinnene økt lønnen med 4,1 prosent, mens mennenes lønn har økt med 2,8 prosent. I forsikring har lønnen for menn steget med 1,0 prosent og for kvinner 1,8 prosent. Menn tjener fortsatt mest.

Lave tillegg i forsikring
Den lave lønnsveksten i forsikring har sammenheng med en nedgang i variable tillegg i forhold til året før. Det har vært relativt store svingninger i disse tilleggene. Statistikken for 1994 viser høye variable tillegg. Månedslønn utenom disse tilleggene for ansatte i forsikringsvirksomhet viser mindre svingninger over tid.

Gjennomsnittslønn pr. måned omfatter regulativlønn eller avtalt lønn og faste og variable tillegg. Variabel overtidsbetaling er ikke regnet med i gjennomsnittslønn pr. måned. Lønnsopplys-ninger for administrerende direktører og banksjefer er bearbeidet særskilt og er ikke med i gjennomsnittstallene for de øvrige ansatte.

Statistikken bygger på 18 308 heltidsansatte i bankvirksomhet. Norges Bank er også med i undersøkelsen, men er holdt utenfor gjennomsnittstallene i denne artikkelen. Postbanken er ikke med i undersøkelsen. Statistikk for forretningsmessig tjenesteyting bygger på 30 025 heltidsansatte, og for forsikring omfatter statistikken 8 217 heltidsansatte.

[Figur 1]

Figur 1: Variable tillegg for ansatte i forsikringsvirksomhet pr. 1. september. Gjennomsnitt pr. måned. 1985-1995


Ny statistikk

Lønnsstatistikk. Ansatte i bankvirksomhet/forretningsmessig tjenesteyting/forsikringsvirksomhet, 1. september 1995.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk og i Norges offisielle statistikk (NOS) Lønnsstatistikk. Mer informasjon: Coen Hendriks, tlf. 62 88 52 49 eller Alice Steinkellner, tlf. 62 88 53 45.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 3, 1996