13502_not-searchable
/sosiale-forhold-og-kriminalitet/statistikker/barnfam/aar
13502
Det statlige barnevernet hjelper flere barn
statistikk
2005-04-18T10:00:00.000Z
Sosiale forhold og kriminalitet
no
barnfam, Statleg barne- og familievern, meklingar, fosterheimar, barnevernsinstitusjonar, familievernkontor, driftsutgifterBarne- og familievern, Sosiale forhold og kriminalitet
false

Statleg barne- og familievern2004

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Det statlige barnevernet hjelper flere barn

Etter at staten har overtatt den fylkeskommunale delen av barnevernet, viser de foreløpige tallene for 2004 at flere barn har fått hjelp. Samtidig har antall årsverk gått ned. Videre tyder tallene på at antallet som får hjelp av familievernet er stabilt, og at de fleste som henvender seg oppgir problemer i parforholdet som viktigste årsak.

Staten har opprettet fem regioner som er ansvarlige for utføringen av tjenestene til det statlig regionale barne- og familievernet. I tillegg har Oslo og Trondheim kommuner ansvar for barnevernstjenestene i sine kommuner. Artikkelen presenterer foreløpige nøkkeltall og grunnlagsdata for 2004.

Barnevern

Foreløpige tall viser at flere barn mottok hjelp fra det statlig regionale barnevernet i 2004 sammenlignet med året før. Antall barn som fikk hjelp i 2004 var 4 226, mot 4 010 i 2003. Fordelingen mellom ulike typer tiltak er noe endret. Færre barn bor i barnevernsinstitusjoner, mens antallet som bor i fosterhjem med forsterkning eller i beredskapshjem, har økt fra vel 1 500 til nær 1 850.

Totalt blir det brukt 3,3 milliarder kroner på denne delen av barnevernet, som ikke må forveksles med den kommunale barnevernstjenesten. Størstedelen av utgiftene benyttes til barn i barnevernsinstitusjoner. Utgifter per barn i institusjon varierer fra om lag 566 000 til drøyt 877 000 kroner. Oslo holdes utenom sammenligningen. Det skyldes at deler av Oslos utgifter regnskapsføres i den kommunale delen av barnevernet, og utgiftene blir derfor kunstig lave. Antall årsverk knyttet til det statlig regionale barnevernet er redusert med 134 etter overtakelsen fra fylkeskommunene. Det tilsvarer en reduksjon på 4 prosent.

Barn etter tiltakstype. 2004. Prosent

Brutto driftsutgifter til de ulike områdene på barnevern. 2004. Prosent

Familievern

Foreløpige tall tyder på at antall saker familievernet har jobbet med vil ligge på samme nivå som i 2003. Familievernkontorene som har rapportert inn har arbeidet med vel 25 800 saker i 2004. Utgiftene til familievernet totalt utgjorde 240 millioner kroner i 2004. Dette betyr at utgifter per sak ligger på vel 9 000 kroner. Det varierer noe mellom regionene, for eksempel benytter Region Nord om lag 8 200 kroner per sak, mens Region Vest benytter drøyt 9 800.

De foreløpige tallene indikerer også at primærklienten (personene som henvender seg til familievernkontoret) fremdeles oppgir problemer i par-relasjonen som viktigste grunn for henvendelsen. For de innrapporterte kontorene har nesten halvparten oppgitt problemer i par-relasjonen som viktigste grunn for kontakten.

Datagrunnlaget for familievernet er ikke fullstendig ved publiseringen. Regionene Øst, Sør og Midt-Norge har noe mangler på tall om tjenesteproduksjon. Alle regionene har noe mangler i årsverksrapporteringen.

Meklinger

Familievernkontorene er bærebjelken i meklingskorpset, men nesten alle fylker har i tillegg meklere som ikke er tilknyttet familievernkontorene. Datagrunnlaget har fortsatt noen mangler, men dataene som er kommet inn peker i retning av at antall meklinger ligger på nivå med 2003. Tallene for 2004 tyder på at det utstedes attest i noen flere meklinger enn tidligere. Fremdeles ser det ut til at det går mer enn tre uker fra begjæring til første meklingsmøte for bortimot en fjerdedel av meklingene. Forsinkelsene skyldes både meklerne og klientene.

Statlig overtakelse av fylkeskommunale barne- og familievernoppgaver

Familievernet og deler av barnevernet var inntil rapporteringsåret 2003 underlagt fylkeskommunene, og ble rapportert og publisert i KOSTRA (KOmmune-STat-RApportering). Statistikk som ble publisert i KOSTRA er fortsatt tilgjengelig på http://www.ssb.no/kostra/ .

Da staten overtok 1. januar 2004 ble ansvaret for tjenestene lagt til det nyopprettede Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Bufdir har igjen etablert fem regioner som skal utføre produksjonen av tjenestene. De fem regionene er Region Nord, Region Midt-Norge, Region Vest, Region Øst og Region Sør. I tillegg har Oslo kommune ansvaret for det statlig regionale barnevernet på permanent basis. Trondheim kommune deltar i forsøket om oppgavedifferensiering og har ansvaret for hele barnevernet i kommunen for en periode på fire år fra 2004. Meklingsstatistikken, som ligger under fylkesmennenes ansvarsområde, er inkludert. Meklingsstatistikken publiseres på fylkesnivå.

Tidsserier

For å gi et bilde av utviklingen på området har vi valgt å publisere tjenestetall for 2003. Vi har aggregert opp tallene fra fylkeskommunene til de regionene de i dag tilhører. For å kunne sammenligne 2003 og 2004 for Region Midt-Norge, må Trondheim inkluderes i 2004-tallene.

Det blir ikke publisert regnskapstall for 2003 på grunn av forskjellige føringsprinsipper i statlige og kommunale regnskap (hhv. kontantprinsippet og anordningsprinsippet). Videre er regnskapsbegrepene for statlig regionalt barnevern ikke direkte sammenlignbare med regnskapsbegrepene som benyttes for Oslo og Trondheim kommuner.

Tabeller: