255235
255235
omssb
2016-02-05T16:12:00.000Z
no

SSB til topps i prognosekåring

Publisert:

SSB er kåret til tiårsvinner av Samfunnsøkonomenes prognosepris.

Samfunnsøkonomenes forening har de siste ti årene delt ut pris til prognosemiljøet som har truffet best med sine prognoser for norsk økonomi. I anledning tiårsjubileet, delte de også ut en pris for beste prognoser i snitt gjennom disse ti årene. Prisen ble delt ut på Samfunnsøkonomenes valutaseminar, og SSB ble kåret til tiårsvinner.

- Det er små marginer som skiller de på toppen, men vi har vært best i gjennomsnitt disse ti årene, sier forsker Torbjørn Eika som mottok prisen onsdag kveld. Eika leder prognosearbeidet i SSB.

Grundig arbeid

Han er glad for prisen, og mener den er en stimulans for hele laget som jobber med konjunkturanalysene i SSB. Men han tar også et forbehold:

- Det er viktigere å gjøre gode økonomiske analyser enn å treffe nøyaktig med anslagene. Det er også flaks med i spillet, men vi gjør et grundig arbeid, og ett av våre fortrinn er at vi jobber med gode modeller som er nært knyttet opp mot dataene i nasjonalregnskapet.

Neste prognose kommer 10. mars

- Prognosene publiseres i Økonomisk utsyn over året 2015. Der viser vi også fram hvordan våre prognoser for 2015 har utviklet seg over tid fra første gang vi laget prognoser. Analyser av systematikken i hvordan vi bommer viser at usikkerheten i anslagene våre er ganske stor. Også vi har derfor potensiale for å forbedre oss!