Nordmenn og vinter = sant

Publisert:

Vinterferien står for døren, og det er ingen tvil om at vi er glad i snø. 4 av 10 svarer at de har vært på minst én skitur i løpet av det siste året. Par med barn og høyt utdannede er de som går aller mest på ski. Vi kjøper også mye nytt. I 2014 ble det importert 273 000 par langrennsski til Norge.

I Levekårsundersøkelsen spør vi et representativt utvalg av befolkningen om deres fritidsaktiviteter. I 2014 svarte 39 prosent av de spurte at de hadde vært på minst én skitur i løpet av de siste 12 månedene. Blant de med høyest utdanning er tallet enda høyere. Det er også tydelig at fremtidige skigenerasjoner skal sikres. Hele 57 prosent av alle par med barn mellom 7 og 19 år oppgir at de har gått på ski siste 12 måneder.

Les mer om nordmenn og friluftsliv på www.ssb.no/fritid

Mest ski fra Kina

Skal vi ut på ski, må selvsagt utstyret være i orden. I løpet av 2014 ble det importert 272 792 par langrennsski og 119 691 alpinski til Norge. Det var langt mer enn året før, men et godt stykke under den snørike vinteren i 2011 som er det foreløpige toppåret for skiimport til Norge. I likhet med de aller fleste andre produkter, kommer også de fleste skiene fra Kina. Det siste tiåret har også Ukraina seilt opp som et land vi importerer mange skipar fra.

Les mer om import og eksport på www.ssb.no/muh

Dyrere hytter

Og når vi kommer hjem fra skituren på ukrainske ski, er det deilig å sette seg ned i godstolen på hytta. For vi er minst like glade i hyttelivet som i skituren. Til sammen er det godt over 400 000 hytter spredt over det ganske land. Ringsaker og Trysil er kommunene med flest hytter, mens de står tettest i kystkommunene Tjøme og Hvaler. De norske hyttene blir også stadig dyrere. I fjor ble det solgt 9000 hytter med en snittpris på 1,5 millioner, nesten dobbelt så mye som i 2004 da gjennomsnittshytta kostet drøyt 800 000 kroner.

Les mer om omsetning av fritidseiendommer på www.ssb.no/eiendomsoms

Les mer om bygningsmassen på www.ssb.no/bygningsmasse

Kontakt