431438
431438
friartikkel
2020-09-11T16:09:00.000Z
no

Nye valgskjermbilder i Statistikkbanken

Publisert:

Oppdatert:

Valgskjermbildene i Statistikkbanken har nå fått nytt design. Dette er første steg i en oppgradering av grensesnittet for å dekke kravet til universell utforming. I løpet av 2020 vil også flere av de andre skjermbildene få nytt design.

På de nye skjermbildene vil du finne nye farger, tydeligere knapper og tekster. Sidene skal fungere både på pc og mobiltelefon, og støtter vanlige nettlesere som Chrome, Firefox og Safari.

På bred skjerm (pc eller lignende) kan du velge mellom listevisning og kompaktvisning. I listevisning bruker hver valgboks hele sidebredden, mens kompaktvisning plasserer flere valgbokser på en rad.

PxWeb valgskjerm kompaktvisning

Som før vil den første valgboksen liste opp statistikkvariabler. Boks nummer to presenterer de tilgjengelige periodene i tabellen. Deretter kommer andre variabler. Variabler som må velges blir vist før eventuelle valgfrie variabler.

Hvis en valgboks inneholder lange tekster, dukker det opp et glidefelt nederst, slik at man får mulighet til å lese hele teksten.

Det er mulig å navigere i skjermbildet ved hjelp av tastatur. Bruk tab, enter, mellomromstast og piltaster.Nederst på siden er det nå en enkel knapp med teksten «Vis tabell». Brukertester viste at mange ikke forsto de ulike valgene som tidligere lå her. Visning som ulike diagrammer kan velges i neste trinn, etter at man har generert tabellen på skjerm.

På smal skjerm (mobiltelefon) vil man få en variabeloversikt øverst på siden.

 PxWeb valgskjerm mobil

 

Informasjon om tabellen er nå tilgjengelig rett over valgboksene, som et ekspanderbart felt. Her vil du nå også finne lenke til Om statistikken.

Eventuelle fotnoter vil vises nederst på valgsiden, mot tidligere i en egen fane.

Variabler som er knyttet til definisjoner er merket med

 PxWeb ikon for definisjoner

Klikk på denne for å se forklaringstekster eller klassifikasjonsstandarder. Vær obs på at valgbokser som inneholder mange forklaringer ikke fungerer så bra i kompaktvisning. Velg da listevisning i stedet.

 PxWeb klass-lenker

 

Variabler som inneholder mer enn 1500 verdier tilbyr valget Avansert søk. Du trenger ikke lenger angi om du vil søke blant koder eller tekst, søket gjelder begge deler. Om du fjerner haken for «starten av ord» får du også treff inne i koder eller tekst. Trefflisten er endret slik at du slipper å bla fra side til side, men får alle treffene i en lang liste. Det er også en egen knapp for å hente alle verdiene i lista.

 Avansert søk

 

Kontakt