Dette er Norge – statistisk sett

Hva kjennetegner Norge og norsk samfunnsutvikling? Den tiende og rykende ferske utgaven av «Dette er Norge» byr på et bredt statistisk norgesportrett med mange svar på nettopp dette. 

Statistikkens blomstringstid

Korona-viruset rammer Norge og verden hardt på bred front. Samtidig er krisen en blomstringstid for så vel utvikling, bruk som diskusjon om statistikk. La oss gjøre et streiftog gjennom det statistiske mylderet, som omgir oss for tiden. 

Grunnkretsriket Norge

Norge er ett fritt og udelelig rike. Det siste er noe tvilsomt, i statistisk sammenheng.  Landet består nemlig av 14 000 grunnkretser. Men hva er en grunnkrets og hva kan den brukes til? Enkelt sagt forteller en grunnkrets hvor mange som bor akkurat der du bor!

«Og nå utenriks……»

Neppe noen statistikk kan måle seg med utenrikshandel med varer, når det kommer til å by på makroperspektiver og mikrodetaljer i en og samme statistikk. Bli med på dykket fra handelsbalansen til singleter importert fra et miniputtland.  

Regionreformen og konsekvenser for SSBs publisering

Med region- og kommunereformen går vi 1.1.2020 fra 18 til 11 fylker, og fra 422 til 356 kommuner. Dette gir utfordringer både for oss som lager statistikken og for dere som skal bruke den. Her er noen tips og avklaringer.

Norges viktigste tabell?

Lyder tabellnummeret 07459 kjent? Hvis ja, har du ganske sikkert hentet ut befolkningsstatistikk fra SSB. Hvis nei, og du trenger befolkningsstatistikk, bør du stifte nærmere bekjentskap med denne tabellen.

Den norske statistikkfamilien – statistikk fra flere enn SSB

SSB er den desidert største, men vi er ikke den eneste produsenten av statistikk i Norge. En rekke andre statlige institusjoner publiserer også statistikk og styringsinformasjon om det norske samfunn. Her får du vite hvor du finner statistikkene, som du kanskje trodde SSB har.

Kommunevalg til alle tider hos SSB

Ssb.no er en gullgruve av statistikk om lokalvalg helt tilbake til 1901, men den er ikke samlet på ett sted. Her følger en veiviser til over hundre års lokalvalgsstatistikk.

En hel verden av statistikk

Er du på utkikk etter statistikk om andre land eller ønsker å se Norge i en internasjonal statistisk sammenheng? Utvalget av internasjonal statistikk er stort, og ikke like enkelt å navigere seg frem i. Her følger noen veimerker på ferden.

Om bloggen

ssb.no-bloggen gir innblikk i i Statistisk sentralbyrås virksomhet. Her deler vi innlegg om statistiske emner, tips og triks om verktøy, samt innslag fra SSBs historie, organisasjon og prosjekter. 

Vi som skriver her, brenner for statistikk, formidling og ett samfunnsnyttig SSB.  

Siste artikler