[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 18, 1998

Regnskapsrapportering for forsikringsselskapene:

Ny regnskapsrapportering for forsikringsselskapene


Fra 1. kvartal 1998 vil forsikringsselskapene rapportere etter nye regnskapsrapporter som er tilpasset elektronisk rapportering. Den nye regnskapsrapporteringen innebærer at Kreditttilsynet, Norges Bank, Norges forsikringsforbund og Statistisk sentralbyrå (SSB) har samordnet datainnhentingen slik at forsikringsselskapene unngår dobbeltrapportering.
Fra og med regnskapsåret 1996 endret Kredittilsynet regnskapsforskriftene for forsikring slik at disse ble tilpasset EUs regnskapsdirektiv. I forhold til direktivet ble det gjort enkelte tilpasninger for norske forhold. Til tross for tilpasningene tilfredsstilte ikke den nye regnskapsoppstillingen SSBs behov. Balansepostene kolliderte med SNAs (System of National Accounts) og ESAs (European System of Accounts) objektsinndeling samt at resultatregnskapet blandet inntekts- og utgiftsarter og omvurderinger og spesifiserte ikke viktig informasjon som for eksempel lønnskostnader. Videre har EØS-avtalen stilt SSB overfor nye statistikkrav. I henhold til strukturdirektivet skal det rapporteres omfattende spesialopplysninger for forsikring til EUROSTAT, EUs statistiske kontor.

Med utgangspunkt i de nevnte endringene innledet Kredittilsynet, Norges Bank, Norges forsikringsforbund og SSB et samarbeid hvor formålet med prosjektet var å redusere rapportørenes oppgavebyrde, opprettholde kvaliteten på statistikken, ivareta behovene for tilsynsformål og ivareta behovene i kredittindikatoren og nasjonalregnskapet. Videre var det et mål å oppfylle EUROSTATs krav til rapportering samt å få rapporteringen over på elektronisk form.

Prosjektet startet våren 1996 med et forprosjekt som ble gjennomført av SSB. Forprosjektet bestod i å kartlegge hva som fantes av datainnsamling fra forsikringsselskapene, hvilke krav vi var pålagt gjennom regnskaps- og statistikkdirektivene og hvordan enkelte land hadde løst kravene. Det er nå utarbeidet nye regnskapsrapporter som er tilpasset elektronisk rapportering av regnskapsdata fra forsikringsselskapene. Den nye rapporteringen bygger på samme struktur som bankrapporteringen. Videre er det benyttet den samme tekniske databaseløsningen (ADABAS Natural) som er benyttet for bankrapporteringen, og dette gir muligheten til å se bank og forsikring i sammenheng. Selve innleveringen av regnskapsrapportene foregår på Excel-regneark via diskett.

Den nye rapporteringen vil gi SSB tilgang på flere regnskapsopplysninger fra forsikringsselskapene. Blant annet vil SSB få tilgang på kvartalsvise resultattall fra forsikringsselskapene. Den gamle kvartalsvise rapporteringen inneholdt bare balansetall og sektorfordeling av enkelte av objektene. Videre innebærer den nye rapporteringen en endring av utvalget som skal levere kvartalsrapporter for skadeforsikringsselskapene. Tidligere var det bare skadeforsikringsselskaper med forvaltningskapital over 100 millioner kroner som leverte kvartalsskjemaer til SSB. Fra 1. kvartal 1998 vil samtlige livs- og skadeforsikringsselskaper i Norge levere kvartalsvise og årlige rapporter til myndighetene. Mer informasjon og e-post: dan.gallefoss@ssb.no, tlf. 21 09 45 20.

Ukens statistikk nr. 18, 1998 [an error occurred while processing this directive]