[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 8, 1997

Utenrikshandelen med varer, januar 1997. Foreløpige tall:

Råoljen gir rekordstort handelsoverskudd


Overskuddet i handelsbalansen med varer ble på hele 11,1 milliarder kroner for årets første måned. Vareeksporten utgjorde 28,8 milliarder i januar i år, som er 17,5 prosent høyere enn i januar i fjor. Vi importerte for 17,7 milliarder, som er en oppgang på 7 prosent. Dette gir det største overskuddet som er registrert i handelsstatistikken for en enkelt måned, når skip og oljeplattformer ikke medregnes.
I tillegg til januar i år er det bare november 1996 som har vist et handelsoverskudd på over 10 milliarder kroner. Det er råoljen som bidrar mest til veksten og det store overskuddet. I januar i år kom verdien av oljeeksporten opp i 12,9 milliarder kroner, som er 33 prosent opp fra januar 1996. Sammen med en eksportverdi for naturgass på 2,2 milliarder utgjør olje og gass nå 52,6 prosent av hele eks-porten uten skip og oljeplattformer.

For oljeeksporten steg prisen fra 133 kroner per fat i januar 1996 til 151 kroner per fat i januar i år. Sammenlignet med de tre siste månedene i fjor, lå derimot prisen og eksportert mengde råolje i januar i år på om lag samme nivå.

Tradisjonell eksport stabil
Eksporten av tradisjonelle varer ble på 13,7 milliarder kroner i januar, en økning på 2,8 prosent sammenlignet med januar i fjor. Dette er litt høyere enn gjennomsnittet på 13,5 milliarder for de tre siste månedene i 1996. Foreløpige tall for verdiøkningen fra januar i fjor til januar i år er på 370 millioner kroner. Eksporten av raffinerte oljeprodukter økte med 450 millioner kroner, hvor produktene autodiesel og lettere destillater bidrog mest. Flytende propan og butan hadde 245 millioner mer i eksportverdi.

Fisk og fiskevarer steg med 120 millioner, hvorav frossen makrell med 96 millioner. Eksporten av industrimaskiner steg også i januar og bidrog til en økning på 12 prosent for hele varegruppen maskiner og transportmidler i forhold til januar i fjor. Varegruppen ferdigvarer økte enda mer, med 21 prosent, og her steg særlig eksportverdien av vitenskapelige og tekniske instrumenter og apparater.

Eksportverdien av malmer sank med 200 millioner kroner, særlig var det en nedgang for tinnmalm. Eksporten av papir og papp ble 157 millioner lavere i januar i år sammenlignet med januar 1996. Dessuten var det nedgang for kunstgjødsel, metaller og papirmasse.

Stor import av biler og strøm
Bak verdiøkningen på 7 prosent eller 1 160 millioner fra januar 1996 til januar i år, ligger 550 millioner i høyere import av energi og brenselsstoffer. Importen av elektrisk kraft er foreløpig anslått til 380 millioner kroner for januar, opp fra 43 millioner i januar i fjor. Mineralolje og oljeprodukter viste en vekst på 60 prosent fra januar i fjor. En vesentlig del av denne økningen kom fra råoljeimport.

Den viktigste importvaregruppe er maskiner og transportmidler, og samlet for disse varene lå økningen på 470 millioner kroner. Økningen for biler var 370 millioner og for andre transportmidler 310 millioner kroner. I januar i år importerte vi biler for i alt 1,5 milliarder kroner og andre transportmidler for 420 millioner. Til sammen utgjør dette nå nær tredjedelen av samlet import for varegruppen maskiner og transportmidler på 6,6 milliarder kroner.

Importen av klær var også mye høyere i januar, 14 prosent eller 96 millioner kroner opp fra januar i fjor.

Sesongjusterte tall
Sesongjusterte tall for tradisjonell vareimport viser en oppgang på 1,9 prosent for perioden fra november 1996 til januar 1997 sammenlignet med perioden fra august til oktober 1996. Eksporten av tradisjonelle varer økte med 4,0 prosent når vi sammenligner disse periodene, men sammenligner vi januar måned med desember, var økningen noe mindre, med 2,8 prosent.

Om statistikken
Alle tall gjelder utenrikshandel med varer. Utenrikshandel med tjenester er ikke med. Tjenestebalansen inngår i Utenriksregnskapet sammen med rente- og stønads-balansen og vil bli publisert senere. Heller ikke import og eksport av skip og oljeplattformer er med.

Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

[Figur 15]

Figur 15: Handelsbalansen uten skip og plattformer. Millioner kroner


Månedstall
Månedsstatistikk over utenrikshandelen er også tilgjengelig på Internett: http://www.ssb.no/statistikk_etter_em-ne/09nasjonal/utenriks/index.shtml

Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, januar 1997. Foreløpige tall.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og i Månedsstatistikk over utenrikshandelen. Tallene er tilgjengelige ved Kundetjenesten, Utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53, og blir publisert i Månedsstatistikk over utenrikshandelen i uke 10. Mer informasjon: Hans Kristian Østereng, tlf. 21 09 47 13, e-post: hko@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 8, 1997