[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk Ukens statistikk nr. 7, 1997

Brudd i tidsserien

Opplegget for AKU ble fra og med 1996 bedre tilpasset internasjonale krav, og datainnsamlingen ble spredt over alle årets uker. Det er foretatt endringer i spørreskjema, referanseuker, rotasjonsplan, utvalgsplan og estimeringsopplegg. Etter endringene regner vi med en forbedret måling av sysselsetting og arbeidsløshet.

Omleggingen har imidlertid medført at sammenlignbarheten med tall for tidligere år er blitt svekket. Bruddene etter omleggingen er så vidt omfattende at vi ikke ved hjelp av AKU alene har kunnet gi gode anslag på sysselsettingsveksten siste år. Sammen med andre kilder er Statistisk sentralbyrå i nasjonalregnskapet kommet fram til at sysselsettingsveksten siste år var 55 000 sysselsatte. Når det gjelder tall for AKU-ledige mener Statistisk sentralbyrå korreksjonene som er foretatt gir gode anslag for ledighetsutviklingen. Ifølge AKU var det, etter at korreksjonene er foretatt, en nedgang i ledigheten på 6 000 fra 4. kvartal 1995 til samme kvartal i fjor, mens det for årsgjennomsnittet var en nedgang i ledigheten på 11 000 fra 1995 til 1996. Dette er det tatt hensyn til i kommentarene i teksten, mens tallene i tabellene er ukorrigerte. Sesongjusterte tall vil først bli publisert når vi kan presentere tilbakegående tall basert på de nye nivåtallene. Arbeidskraftundersøkelsen, 4. kv. 1996.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Detaljerte tall utgis i Grunntabeller fra Arbeidskraftundersøkelsene. Mer informasjon: Ole Sandvik, tlf. 21 09 45 77, e-post: osa@ssb.no eller Inger Håland, tlf. 21 09 47 80, e-post: iha@ssb.no.

Ukens statistikk Ukens statistikk nr. 7, 1997