[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse]
Ukens statistikk Ukens statistikk nr. 7, 1997

Produksjonsindeks for industrien, desember 1996:

Rekordhøy olje- og gassproduksjon i desember


Økt produksjon av naturgass og stabil høy produksjon av råolje bidrog sterkt til at produksjonsindeksen totalt økte med 0,2 prosent sesongjustert fra november til desember. Industriproduksjonen gikk moderat ned med 0,1 prosent, etter en noe sterkere nedgang i november.
Statistisk sentralbyrås produksjonsindeks for olje- og gassutvinning, industri, bergverksdrift og kraftforsyning viser en økning på 0,2 prosent fra november til desember i fjor, justert for normale sesongvariasjoner. Et vesentlig bidrag til produksjonsoppgangen kom fra utvinning av råolje og naturgass. Sektoren hadde en produksjonsøkning på 8,5 prosent fra desember i 1995 til samme måned i fjor. Økningen var på 13,2 prosent når man ser året 1996 i forhold til 1995. Olje- og gassutvinningen nådde et rekordnivå først og fremst fordi gassproduksjonen hadde betydelig vekst i siste halvdel av 1996. Samtidig var oljeproduksjonen stabilt høyere enn i 1995.

Industriproduksjonen viser imidlertid en nedgang på 0,1 prosent. I all hovedsak skyldes dette et fall i produksjon av oljeplattformer på 9,7 prosent. Sammen med avviklingen av en stor aktør i markedet, er nedgangen et resultat av en generell nedgang for bransjen gjennom andre halvdel av 1996.

I tillegg til den betydelig lavere produksjonen i oljeplattformbransjen var det også nedgang i metall- og maskinindustri. Imidlertid viste også flere sektorer vekst. Produksjonen i gummivare- og plastindustrien økte med 7,7 prosent fra november til desember i fjor. Økningen er i første rekke et resultat av et høyere produksjonsnivå for plastprodukter. Produksjonen av gummiprodukter viser betydelig svakere utvikling.

Treforedlingsindustrien registrerte en vekst på 3,2 prosent sesongjustert fra november til desember, etter en nedgang på 2,3 prosent i november. Oljeraffineriene noterte en vekst på 2,6 prosent fra november til desember. I likhet med olje- og gassutvinningen ligger produksjonen i raffinerisektoren på et rekordnivå. Produksjonen i konsumvareproduserende bransjer økte med 1,1 prosent fra november til desember. Særlig gjelder det for nærings- og nytelsesmidler hvor produksjonen steg 1,3 prosent. Økt aktivitet innen fiskeforedling i november og desember er en viktig årsak til økningen.

Elektrisitetsproduksjonen har hatt en moderat utvikling gjennom andre halvdel av 1996. Etter en økning på 10,5 prosent fra oktober til november, økte elektrisitetsproduksjonen sesongjustert med 1,0 prosent fra november til desember. Imidlertid er produksjonsnivået fortsatt lavt. I 4.kvartal i fjor lå produksjonen nesten 27 prosent lavere enn i tilsvarende kvartal i 1995.

Om statistikken
Oppgavene til Statistisk sentralbyrås produksjonsindeks innhentes fra om lag 1 650 bedrifter med innsendingsfrist den 8. i hver måned. Vektgrunnlaget er bearbeidingsverdi til faktorpris, og indikatorer for produksjonsvolumet er produksjonen av viktige varer, arbeidede timeverk eller råvareinnsats. Statistikken omfatter olje- og gassutvinning, industri, bergverksdrift og kraftforsyning.

Ny statistikk

Produksjonsindeks for industrien, desember 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Kjell Berger, tlf. 21 09 47 19, e-post: ksb@ssb.no, Anders Emil Andersen, tlf. 21 09 44 27, e-post: aea@ssb.no eller Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29, e-post: tla@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk Ukens statistikk nr. 7, 1997