[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 05, 1997

Konjunkturbarometeret, 4. kv. 1996:

Optimisme i industrien


Industriens ledere ser positivt på utsiktene for 1. kvartal 1997. Velfylte ordrebøker, forventninger om økt produksjon og etterspørsel er noen forhold som vektlegges. På kort sikt ventes det i liten grad vesentlige endringer i prisene.
For industrien sett under ett gikk produksjonen noe opp i 4. kvartal, sesongjustert. Tendensen i produksjonen har vært svakt stigende gjennom store deler av 1996 etter et lite vendepunkt i 2. kvartal. Produksjonsforventningene på kort sikt har gjennom de siste kvartalene vært svært sterke.

Økt etterspørsel fra hjemmemarkedet og eksportmarkedene er en viktig faktor bak produksjonsutviklingen i 4. kvartal. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet gikk svakt opp, sesongjustert, men har vært forholdsvis stabil gjennom de siste kvartalene. Etterspørselen fra eksportmarkedene hadde en sterkere oppgang i 4. kvartal. Dette må imidlertid vurderes i lys av en klart svakere utvikling for sentrale eksportbransjer gjennom slutten av 1995 og inn i 1996. Utviklingen gjennom de siste kvartalene kan tyde på at denne tendensen er snudd. Det er imidlertid fortsatt stor usikkerhet knyttet til utviklingen i de internasjonale markedene.

Den samlede ordrebeholdningen bedret seg sterkt gjennom 4. kvartal, blant annet på grunn av etterspørsels-utviklingen. Flere forhold trekker i retning av at helhetsbildet for indust-rien kan være noe mer dempet. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har vært forholdsvis stabil rundt 3,5 til 3,7 måneder i 1996. Videre har foretakenes forventninger om utviklingen i samlet ordrebeholdning i kommende kvartal vært svakt fallende gjennom de siste kvartalene.

I 1. kvartal 1997 venter industrien fortsatt vekst i ordretilgangen fra hjemmemarkedet. Mye tyder også på at utviklingen i hjemmemarkedet vil være sentral for utviklingen på kort sikt. Etterspørselen fra eksportmarkedene har hatt en positiv utvikling gjennom 1996.

Kapasitetsutviklingen
Industriens kapasitetsutnytting, som er veid gjennomsnitt av de alternative svarprosentene, falt spesielt gjennom de siste kvartalene av 1995 og inn i 1996. Det var et lite vendepunkt for kapasitetsutnyttingen i 2. kvartal 1996, og etter dette har tendensen vært svakt stigende. I 4. kvartal hadde industrien en utnyttingsgrad på 82 prosent, mens den i 2. kvartal var på 81 prosent. Et toppunkt i de siste årene ble registrert i 2. kvartal 1995 da utnyttingsgraden var noe i underkant av 83 prosent. Samlet utnytting ligger likevel klart lavere enn under høykonjunkturen midt på 1980-tallet.

Om statistikken
Statistikken bygger på et utvalg større foretak innen bergverksdrift og indu-stri. Utvalget omfatter om lag 600 foretak - de fleste med 100 eller flere sysselsatte. Undersøkelsen er frivillig og svarprosenten ligger normalt på 80 til 85. Undersøkelsen kartlegger industriledernes vurderinger av konjunktursituasjonen og -utsiktene for kommende kvartal for en del faste kjennetegn. Hvert foretaks svar veies med foretakets sysselsetting. Fra statistikken publiseres svarfordelinger på enkeltspørsmål og etter næringsgruppering.

Ny statistikk

Konjunkturbarometeret, 4. kv. 1996.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29, e-post: tla@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 05, 1997