[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 25, 1996

Fortsatt skattevekst


Månedsoppgjøret for innbetalt og fordelt skatt i mai viser en økning på 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Beløpet utgjør i alt 117,9 milliarder kroner. Forskuddsskatteordningen som står for i overkant av 80 prosent av
skatteinntektene, hadde en vekst på 8,5 prosent, mens etterskuddsordningen uten oljeskatter kan vise til en vekst på 31 prosent. Oljeskattene isolert hadde en vekst på 21 prosent.

Skattefordelingsfondet har økt sine inntekter med nærmere 4,5 milliarder kroner, eller 24 prosent. Bakgrunnen for dette er blant annet at maksimalsatsene på alminnelig inntekt for personlige skattytere i 1996 ytterligere ble redusert for kommunene med 0,5 prosentpoeng til 11,75 prosent. Satsen for fellesskatten til skattefordelingsfondet er økt tilsvarende reduksjonen i kommunesatsen.

Til tross for redusert kommunesats viser tallene en vekst i kommunenes skatteinntekter på 6 prosent. I tillegg til økt skattegrunnlag kan også noe av økningen skyldes at flere benyttet seg av muligheten til å innbetale tilleggsforskudd fordi fristen for innbetaling ble utsatt fra 1. april til 1. mai i år.

Formues- og inntektsskatt til stat og fylke har en vekst på henholdsvis 12 og 7 prosent. Fylkesvis fordeling av skatteinntektene uten oljeskattene viser størst vekst i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal med henholdsvis 14 og 13 prosent, etterfulgt av Akershus, Buskerud og Aust-Agder som alle hadde 12 prosent. Lavest vekst finner vi i Finnmark og Rogaland med henholdsvis 4 og 6 prosent.

Om statistikken
Innbetalt skatt blir, etter fradrag for en marginavsetning, fordelt på ulike skattekreditorer ved bruk av beregnede fordelingstall. Medlems- og arbeidsgiveravgiften til folketrygden er også en del av fellesinnkrevingen, unntatt såkalt sentralt beregnet arbeidsgiveravgift for statsansatte. Det er særskilte ordninger for innkreving av oljeskatter.

Korreksjoner som følge av endrede nøkler for fordeling mellom skattekreditorene, er bare delvis innarbeidet i den løpende månedsstatistikken, særlig gjelder dette korreksjoner som foretas på skattefogdnivå.

[Figur 2]

Figur 2: Skatteinngangen fordelt på fylker. Prosentvis endring januar-mai fra
1994 til 1995 og fra 1995 til 1996


Ny statistikk

Skatteregnskapsstatistikk, januar-mai 1996.
Statistikken utgis i Ukens statistikk, hovedstørrelser er tilgjengelige i Statistisk månedshefte. Oppgaver over skatteinngangen i de enkelte kommuner publiseres i serien Norges offisielle statistikk (NOS) Regionalstatistikk. Mer informasjon: Tove Brynildsen, tlf. 21 09 47 72, e-post: tbr@ssb.no eller Hjørdis Eeg-Henriksen, tlf. 21 09 45 27,
e-post: heh@ssb.no.

Tabeller


Ukens statistikk nr. 25, 1996