[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 14-15, 1996

Høy industriproduksjon


Samlet økte Statistisk sentralbyrås produksjonsindeks med 0,5 prosent sesongjustert fra januar til februar i år. Forrige måned økte indeksen med 0,8 prosent. Produksjonsveksten innen olje- og gassutvinning var på 4 prosent etter en nedgang på 1,1 prosent måneden før. Industriproduksjonen fortsatte å øke, denne gang med 0,4 prosent.

Totalproduksjonen vokser nå relativt jevnt fra måned til måned, justert for normale sesongvariasjoner. Hovedårsaken ligger i den kraftige veksten olje- og gassproduksjonen har hatt i nokså lang tid. Imidlertid har også de andre næringene et høyt nivå. Sesongjustert er industriproduksjonen høyere enn toppnoteringene i fjor sommer, og aldri har det vært produsert mer elektrisitet i februar måned enn i år.

Høyt nivå
Industriproduksjonen økte med 0,4 prosent fra januar til februar. Måneden før gikk imidlertid produksjonen opp med over 3 prosent. Endringer i de sesongjusterte tallene vil vanligvis være betydelig påvirket av tilfeldige hendelser. Men produksjonsnivået
- både i januar og februar - tyder på at industrien har klart å hente inn noe av nedgangen en så mot slutten av fjoråret. Selv om industriproduksjonen har gjort et kraftig hopp de siste månedene, har produksjonen ligget tilnærmet konstant på et høyt nivå siden 4. kvartal i 1994. I februar var produksjonen 2,4 prosent høyere enn i samme måned året før.

Investeringsvarer
Produksjonen av investeringsvarer viser et forløp som faller best sammen med utviklingen i industrien totalt, og her ser en best nedgangen i aktiviteten mot slutten av 1995. Blant investeringsvarene er det særlig produksjonen av oljeplattformer som viste nedgang mot slutten av fjoråret, men som tok seg opp igjen i januar. Også maskinvareindustrien, som hovedsakelig er investeringsvarer, fulgte samme forløp.

Konsumvarer
Konsumvarene bidrar også klart til løftet i produksjonen i årets to første måneder. Særlig gjelder det for produksjonen av næringsmidler hvor aktiviteten innen fiskeforedling har vært høy. For den andre store gruppen innen konsumvarer, forlagsvirksomhet og grafisk industri, viser utviklingen et mer stabilt forløp med en årsvekst i trenden på om lag 2 prosent.

Innsatsvarer
Innsatsvarene som utgjør om lag 40 prosent av industriens produksjon har vist et nokså flatt forløp siden slutten av 1994. Også denne gruppen har hatt økning inn i 1996, hovedsakelig på grunn av metallene.

Energivarer
Olje- og gassproduksjonen fortsetter å øke, og fra januar til februar økte produksjonen med 4 prosent justert for normale sesongvariasjoner. Produksjonen vokser for tiden sterkt, blant annet på grunn av at oljeproduksjonen har startet på Troll og Draugen i løpet av fjoråret.

Elektrisitetsproduksjonen falt med 0,6 prosent sesongjustert fra januar til februar i år, etter en nedgang på 4 prosent i januar. Produksjonen de siste månedene har vært svært høy, og har medført at den høye fyllingsgraden i vannmagasinene i fjor høst har blitt kraftig redusert. Produksjonen i februar i år er den høyeste som er registrert i februar noensinne, og årsaken var først og fremst kaldt vær.

Om statistikken
Oppgavene til Statistisk sentralbyrås produksjonsindeks innhentes fra om lag 1 650 bedrifter med innsendingsfrist den 8. i hver måned. Vektgrunnlaget er bearbeidingsverdi til faktorpris, og indikatorer for produksjonsvolumet er produksjonen av viktige varer, arbeidde timeverk eller råvareinnsats. Statistikken omfatter olje- og gassutvinning, industri, bergverksdrift og kraftforsyning.

Ny statistikk

Produksjonsindeksen, februar 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Kjell Berger, tlf. 21 09 47 19 eller Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 14-15, 1996