Samfunnsspeilet 3/2009

De fleste over 80 år stemmer

Stikk i strid med tidligere antakelser om lav valgdeltakelse blant de eldre, viser ny statistikk at nær åtte av ti personer i aldersgruppen 80-84 år stemte ved stortingsvalget 2005.

Dette er første gang Statistisk sentralbyrå viser tall for valgdeltakelsen blant personer over 80 år. Tallene presentes i en artikkel i Samfunnsspeilet 3/2009.

Tidligere antakelser

Artikkelforfatterne Frode Berglund, Øyvind Kleven og Tor Morten Normann skriver at det tidligere har vært en utbredt oppfatning at valgdeltagelsen synker etter fylte 60 år. Antagelsen bunner delvis i at man på dette tidspunktet i livet forlater arbeidslivet, som er en viktig arena for politisk mobilisering. Man har antatt at pensjonisttilværelsen medfører tilbaketrekking fra og minsket interesse for det offentlige liv, at pensjonister helst konsentrerer seg om den private sfære. Skrantende helse har også vært brukt som forklaring. Nye SSB-tall viser at denne oppfatningen er feil.

Valgdeltakelse, etter kjønn og alder. 2005. Prosent

Bruker stemmeretten

De eldste har høy valgdeltakelse:

En forklaring til den høye valgdeltakelsen kan være at den eldre generasjonen vokste opp i en tid da stemmeretten ikke var en selvfølge, og det var ikke så lenge siden allmenn stemmerett hadde blitt innført. Denne erfaringen synes fremdeles å øve en påvirkning på de eldre.

Artikkelen påpeker også at senket pensjonsalder og bedre levekår strekker pensjonstilværelsen seg over mange tiår for stadig flere. Dagens pensjonister er ikke bare friskere enn tidligere, men de har også blitt flere og evner å mobilisere til kamp for egne rettigheter. De siste tjue årene har det vært tilløp til opprør blant eldre her til lands. Sent på 80-tallet iverksatte eldre aksjoner mot den rådende eldreomsorg, mens seniorsaken ble igangsatt tidlig på 2000-tallet. Pensjonistpartiet ble etablert i 1985.

Mer aktive enn de under 30 år

Kun i gruppen kvinner over 85 år har lavere valgdeltakelse enn de som er under 30 år. En forklaring til den lave valgdeltakelsen blant de unge kan være at de yngre generasjoner vokser opp i en tid hvor stemmeretten tas for gitt. Velgere under 30 år antas også å ha en løs partipolitisk tilhørighet, fordi de ofte er opptatt av enkeltsaker.

Les hele artikkelen i Samfunnsspeilet 3/2009.

Mer informasjon:

Frode Berglund, statsviter og seniorrådgiver, tlf. 21 09 43 34.

Øyvin Kleven, statsviter og seniorrådgiver, tlf. 21 09 49 04.

Tor Morten Norman, seniorrådgiver, tlf. 21 09 44 68.