Endringer i KPI fra og med 2012

Fra og med januarindeksen av KPI, som publiseres 10. februar 2012, gjøres det endringer i beregningene av prisindeks for matvarer og alkoholfrie drikkevarer og prisindeks for legemidler, helseartikler mv.

I prisindeks for matvarer og alkoholfrie drikkevarer, som i sin helhet er basert på strekkodedata fra det norske dagligvaremarkedet, innføres det en metode for å korrigere for frafall. Bakgrunnen for dette er indikasjoner på nedadgående skjevhet blant annet som et resultat av økt tilbudsaktivitet kombinert med frafall. Den nye løsningen bidrar til å redusere skjevheten i indeksen. På grunn av manglende behandling av varer som kun er tilgjengelig i visse perioder av året - betegnes sesongvarer - har disse til og med desember 2011 ikke blitt tatt med i beregningen av prisindeksen for matvarer og alkoholfrie drikkevarer. En innføring av estimerte verdier ved frafall fører til at sesongvarer inkluderes fra januar 2012. For mer informasjon om bakgrunnen for endringene, se notatet ”Skjevheter i prisindeksen for matvarer og alkoholfrie drikkevarer?”

I prisindeks for legemidler, helseartikler mv blir vareutvalget sterkt utvidet. SSB har mottatt strekkodedata for farmasøytiske produkter over flere år, men har bare brukt data for noen utvalgte representantvarer. Fra og med januarindeksen 2012 legges tilnærmet alle produkter som forbrukerne kjøper til grunn for beregningene. Som tidligere vil prisindeksen bli beregnet ved hjelp av et uveid geometrisk gjennomsnitt på elementærnivå.

I tillegg er det gjort små justeringer i prisindeksen for flyreiser ved at indeksen utvides med ett ekstra måletidspunkt per måned. Samtidig reduseres antall datainnsamlingstidspunkt noe.

Publiseringsnivåene for de tre delindeksene blir ikke påvirket.