1801 1900 1900

 1801

Georg Sverdrup (1770 - 1850)
Georg Sverdrup var en av fedrene på Eidsvoll i 1814. Etter pastell av C. Hornemann, 1813.

Georg Sverdrup representerte Christiania på riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814, der han var en ledende selvstendighetsmann ved siden av Christian Magnus Falsen.
Listen der Georg Sverdrup er ført opp som losjerende. Klikk på bildet for å se skjemaet i sin helhet.
Han var da professor i klassiske språk og sjef for universitetsbiblioteket; den nye universitetsbibliotekbygningen på Blindern har fått navn etter ham.
Ved folketellingen i 1801 var han overlærer ved Katedralskolen, 29 år, ugift og bodde som losjerende hos urmakermester Ole Riis i hus nr. 174 i Kirkegaten i Søndre Kvarter. Som ugift var det typisk at han var losjerende, enslige personer hadde på den tiden svært sjelden egen husholdning. Som det fremgår av tellingen, var imidlertid også urmakermesteren, husholdningens "Huusbonde", ugift, men han hadde sin søster, som var enke, til å styre husholdningen for seg. Også hennes to ugifte døtre i tyveårene tilhørte husholdet, og vi kan tenke oss deres forventning da den intelligente, sjarmerende og vittige Sverdrup flyttet inn hos dem. I tillegg hørte to tjenestepiker til husholdningen. Ole Riis representerer på sin side den største gruppen av Christianiaborgere, håndverkerne. I 1801 var jo fremdeles København hovedstad, mens Christiania bare var en småby med 9 211 mennesker, halvparten så mange som i Bergen.

Se detaljene i Digitalarkivet