1801 1900 1900

 1801

Bonde fra Verdalen rundt 1800, tegnet av Joh. F. L. Dreier.
Kone fra Verdalen rundt 1800, tegnet av Joh. F. L. Dreier.

I 1801 ble det registrert 18 personer under den ene av de to Berg-gårdene i Verdalen. Hovedpersonen var Joen Haldorssen, 57 år og "Bonde og gaardbruger". Hans kone Berthe Pedersdatter var 51 år, og de hadde seks hjemmeværende barn mellom 24 og 6 år, tre gutter og tre piker. Guttene er skrevet opp først, etter alder, deretter pikene. Guttenes navn viser at familien har brukt vanlig oppkallingsmønster: Den eldste heter Haldor etter sin farfar, og nest eldste gutt heter Peder etter morens far. Dette ser vi av foreldrenes etternavn. En enke på 82 år, Ragnild Joensdatter, bodde på gården som "inderst", det vil si en person som leide seg inn i hus hos andre og hadde egen husholdning.

På gården var det bare én tjenestejente og ingen tjenestegutter, men det er kanskje ikke så rart når man tenker på alle de hjemmeværende barna. Det var også to husmannsplasser med jord registrert under gården, og husmennene måtte også bidra med sitt til gårdsdriften. Den ene av husmennene, Ole Erichssen, drev i tillegg som skomaker. Ingen av disse familiene hadde barn, men begge hadde tjenestejenter, den yngste var bare 10 år! I tillegg losjerte en gammel enke og hennes ugifte datter i den ene familien.

Liste fra Berg med personopplysninger - del 1.
Klikk på bildet for å se skjemaet i sin helhet.
Liste fra Berg med personopplysninger - del 2.
Klikk på bildet for å se skjemaet i sin helhet.

Vi har ikke så mange bilder av vanlige folk fra tiden rundt 1801, men vi får en idé om hvordan de gikk kledd ved å se på tegneren Joh. F. L. Dreiers gjengivelser av norske bønder i folkelige drakter. Dreier reiste rundt og tegnet lokalbefolkningen, særlig i Trøndelag og på Vestlandet, men dessverre uten å navngi modellene sine. Vi kan imidlertid tenke oss at Joen og Berthe Berg kan ha sett ut omtrent som på de to tegningene på denne siden.

Følg familien på Berg videre

Se detaljene i Digitalarkivet