[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 30-31, 1996

Fem milliarder i omsetning innen forsknings- og utviklingsarbeid


For første gang publiserer Statistisk sentralbyrå årsstatistikk for Nace-næringen forsknings- og utviklingsarbeid. Dette gjelder også næringen maskiner og utstyr uten personell og utleie av husholdningsvarer og varer til personlig bruk. Begge omsatte for omtrent 5 milliarder kroner i 1994.

Innen utleie av maskiner og utstyr uten personell og utleie av husholdningsvarer og varer til personlig bruk beløp vareinnsatsen seg til 2,8 milliarder. Lønnskostnadene var 1,1 milliarder. Forsknings- og utviklingsbedrifter hadde en vareinnsats på 2,3 milliarder og lønnskostnader på 2,2 milliarder.

Bedrifter innen næringshovedgruppen omsetning og drift av egen fast eiendom omsatte for 1,6 milliarder i 1994. En annen ny næringshovedgruppe er omsetning og drift av fast eiendom på oppdrag. Her var omsetningen drøyt 2,5 milliarder.

Bedrifter innen databehandlingsvirksomhet omsatte for 12,7 milliarder i 1994, en økning på 9 prosent fra året før. Vareinnsatsen steg med 6,8 prosent, til 6,4 milliarder, og lønnskostnadene økte med 6,7 prosent, til 4,5 milliarder. Høyest vekst i omsetning på næringshovedgruppenivå, når vi ser bort i fra annen databehandlingsvirksomhet, hadde bedrifter innen konsulentvirksomhet tilknyttet system- og programvare. Oppgangen var 13,4 prosent.

Innen annen forretningsmessig tjenesteyting ble det omsatt for 55,3 milliarder i 1994. Dette var en økning på snaut 8 prosent fra året før. Vareinnsatsen økte med drøyt 10 prosent, til 27,1 milliarder i 1994, og lønnskostnadene økte med over 5 prosent, til 19,5 milliarder. Størst omsetningsvekst av næringshovedgruppene hadde bedrifter innen annonse- og reklamevirksomhet, med 11,7 prosent.

Enmannsbedrifter
Det var drøyt 6 600 enmannsbedrifter i næringen annen forretningsmessig tjenesteyting i 1994. De omsatte til sammen for 1,8 milliarder, en nedgang på 11 prosent fra året før. De 360 enmannsbedriftene innen databehandlingsvirksomhet hadde en nedgang i omsetningen på 18 prosent. Total omsetning for denne virksomheten var 87 millioner. Innen utleie av maskiner og utstyr uten personell og utleie av husholdningsvarer og varer til personlig bruk var det 530 enmannsbedrifter, som totalt omsatte for 117 millioner.

Om statistikken
Det er hentet inn et fullstendig sett av oppgaver fra alle bedriftene innen de enkelte næringsgrupper med flere enn fem sysselsatte. For noen næringsundergrupper er grensen satt lavere. For de andre bedriftene er det beregnet totaltall, med utgangspunkt i årlige oppgaver over sysselsetting og omsetning fra næringsundersøkelsen og omsetningstall fra momsregistret. Bedrifter uten sysselsetting og omsetning i Bedrifts- og foretaksregisteret og mantallet over merverdiavgiftspliktige er holdt utenfor. For aksjeselskaper i ikke-momspliktige næringer er tall beregnet på grunnlag av data fra Bonnier Kredit Fakta AS sin regnskapsdatabase.

Definisjoner
Bearbeidingsverdi: Bruttoproduksjonsverdi fratrukket vareinnsats. Bruttoinvestering: Som bruttoinvestering regnes anskaffelser av fast kapital som bygninger og anlegg (unntatt boliger), maskiner, verktøy, inventar og transportmidler, både nye og brukte. Salg av brukt realkapital er trukket fra. Bruttoinvestering er oppgitt med fradrag for inngående merverdiavgift og med tillegg av investeringsavgift. Enmannsbedrift: Med enkeltmannsforetak menes en bedrift med bare én eier hvor denne er økonomisk ansvarlig med hele sin formue for bedriftens økonomiske forpliktelser. En enmannsbedrift er et enkeltmannsforetak hvor kun eieren er sysselsatt.

[Figur 4]

Figur 4: Prosentvis endring i omsetning 1993-1994


Ny statistikk

Årsstatistikk for eiendomsdrift, forretningsmessig tjenesteyting og utleievirksomhet, 1994.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk og i Norges offisielle statistikk (NOS) Statistikk over eiendomsdrift, forretningsmessig tjenesteyting og utleievirksomhet. Mer informasjon: Magne Bjerkseth, tlf. 62 88 54 79, e-post: mbj@ssb.no eller Trygve Martinsen, tlf. 62 88 55 35, e-post: tma@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 30-31, 1996