Produsentprisindeksen

Prisfall i eksportrettet industri i 2012

Publisert:

Etter en lang periode med prisstigning på både hjemme- og eksportmarkedet i industrien begynte eksportprisene å falle i løpet av 2012. En nedgang i prisene på metaller og raffinerte petroleumsprodukter var hovedårsaken til fallet. Prisene på hjemmemarkedet fortsatte imidlertid å stige.

Produsentprisindeksen (PPI) måler blant annet prisutviklingen i industrien ved salg til det norske markedet og til eksport. Industriprisene hadde en oppadgående trend gjennom hele 2009 og et stykke ut i 2011. Deretter var det større svingninger før prisene begynte å falle fra og med april 2012. I januar 2013 lå prisnivået på samme nivå som i november 2010.

Prisene for hjemme- og eksportmarkedet separat beveget seg noenlunde i takt fra og med januar 2010 og fram mot midten av 2012, men fra april 2012 begynte prisene i de to markedene å utvikle seg forskjellig. Prisene innenfor typisk eksportrettet industri, som for eksempel metallindustrien samt petroleums- og kullvareindustrien, får en fallende trend fra og med april 2012. Derimot fortsatte veksten for en del industrinæringer som selger til det norske markedet, spesielt til oljenæringen. Det er imidlertid tegn til en bedring i eksportmarkedet i 2013 ved at det har vært små prisstigninger i perioden fra januar til mars og fra mai til august. Oppgangen i eksportprisene i 2013 skyldes først og fremst økte priser innenfor næringsmiddelindustrien og maskinindustrien, mens en fortsatt prisoppgang på hjemmemarkedet hovedsakelig kom som en følge av økte priser innenfor metallvareindustrien.

Figur 1

Figur 1. Prisindeks for industrien totalt samt hjemme- og eksportmarkedet  separat. Januar 2008-august 2013. Basisår: 2008=100

Prisfall på metaller og petroleumsprodukter på eksportmarkedet

Nedgangen i industriprisene fra april 2012 var forårsaket av et fall i eksportprisene. Det var typisk eksportrettet industri som metallindustri, papir- og papirvareindustri samt petroleums- og kullvareindustri som opplevde størst motgang i løpet av 2012. Prisfallet må ses i sammenheng med utviklingen i verdensøkonomien generelt. Spesielt var det betydelig lavere etterspørsel fra Kina i 2012 enn året før. En annen viktig grunn til fallende eksportpriser var en svekkelse av valutaene til våre viktigste handelspartnere i forhold til den norske krona i løpet av 2012. En nedgang i valutakursen til de 44 landene som inngår i I-44-indeksen , betyr at den norske krona blir sterkere. Dette gjør norske varer relativt dyrere, og etterspørselen fra utlandet faller. Fra januar til august 2013 har imidlertid kursindeksen til våre viktigste handelspartnere økt, noe som kan ha bidratt til oppgangen i eksportprisene de siste tre månedene.

For metallindustrien var det spesielt fallende nikkelpriser på eksportmarkedet som bidro mest til nedgangen, men også aluminiumsprisene påvirket en del. Svakere etterspørsel fra Europa og overkapasitet innenfor produksjon av avis- og magasinpapir er forhold som kan forklare prisfallet innenfor papir- og papirvareindustrien. For petroleums- og kullvareindustrien var det raffinerte petroleumsprodukter som falt mest i pris, der varer som bensin, diesel og ulike fyringsoljer hadde stor påvirkning. Prisfallet i petroleums- og kullvareindustrien kan ses i sammenheng med en nedgang i prisen på råolje, brent blend, målt i norske kroner i løpet av 2012, som igjen skyldes lavere oljeetterspørsel fra land som USA og Kina.

Figur 2

Figur 2. Importveid kursindeks, I-44. Januar 2008-august 2013

Høyere aktivitet i oljesektoren ga prisoppgang på hjemmemarkedet

I motsetning til fallende eksportpriser i industrien fra april 2012 var det prisoppgang innenfor flere næringer på hjemmemarkedet. En viktig grunn til dette var stor etterspørsel fra norsk oljevirksomhet fra og med midten av 2012. SSBs produksjonsindeks (PII) viser at det var en økning i produksjonsvolumet for blant annet bygging av skip og oljeplattformer samt maskinindustrien i løpet av 2012 og fram til juni 2013. Det finnes ingen tall over prisutviklingen innenfor bygging av skip og oljeplattformer i produsentprisindeksen, men større byggeaktivitet i oljesektoren antas å ha vært en medvirkende årsak til de økte prisene i metallvareindustrien og maskinindustrien på hjemmemarkedet i PPI. En prisoppgang for mineralproduktindustrien i løpet av 2012 og 2013 kan også knyttes til økt oljevirksomhet da flere av varene innenfor næringen, for eksempel betong, benyttes ved bygging av plattformer.

En annen viktig grunn til økte priser på hjemmemarkedet var fortsatt prisoppgang på matvarer, deriblant økte priser på fisk, grønnsaker og frukt samt kjøtt og kjøttvarer.

Andre industrinæringer som leverer til det norske markedet, har ikke kommet like godt ut av det som næringene som leverer til oljesektoren. For eksempel har hjemmemarkedsprisene innenfor trelast og trevareindustri samt metallindustrien hatt en fallende trend fra slutten av 2012 og fram til juli 2013. I likhet med fallende eksportpriser i papir- og papirvareindustrien var det også en prisnedgang på hjemmemarkedet for denne næringen, og prisfallet var størst i 2012.

Kontakt