165707_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/ogintma/kvartal
165707
Noe høyere oljepriser
statistikk
2014-08-20T10:00:00.000Z
Energi og industri
no
ogintma, Olje- og gassvirksomhet, internasjonale markedsforhold (opphørt), petroleumsproduksjon, oljeproduksjon, oljeetterspørsel, oljepris, råolje, brent blend, naturgass, kondensat, NGLOlje og gass, Energi og industri
false
Statistikken gir en beskrivende analyse av prisutviklingen på det internasjonale oljemarkedet. Det var noe høyere oljepriser i 2. kvartal 2014 enn i 1. kvartal 2014.

Olje- og gassvirksomhet, internasjonale markedsforhold (opphørt)2. kvartal 2014

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Noe høyere oljepriser

Økt internasjonal spenning, og borgerkriglignende tilstander i viktige oljeproduserende land, motvirket effekten av et mindre stramt oljemarked i 2. kvartal 2014. Dette bidro til høyere oljepriser i 2. kvartal enn i 1. kvartal.

Prisutviklingen på Brent Blend

Den gjennomsnittlige prisen på Nordsjøoljen Brent Blend var 109,7 dollar per fat i 2. kvartal 2014. Det utgjør en oppgang på 1,8 dollar per fat, tilsvarende 1,7 prosent, fra 1. kvartal.

Brent Blend ble handlet innenfor intervallet 104,8 og 115,1 dollar per fat gjennom 2. kvartal 2014. Den 2. april var prisen nede i 104,8 dollar, mens kvartalets høyeste pris - 115,1 dollar per fat - ble notert den 19. juni. I første halvdel av 3. kvartal har oljeprisen falt kraftig. Mens den var 112,3 dollar per fat 1. juli, var prisen falt til 102 dollar per fat den 14. august. Gjennomsnittlig oljepris så langt i 3. kvartal er 106,9 dollar per fat.

Fra 28. mars til 2. april falt oljeprisen med 3,3 dollar, til 104,8 dollar per fat. Hovedårsaken var forventninger om at oljeproduksjonen i Libya skulle ta seg opp igjen, etter å ha vært lav siden juli 2013 på grunn av politisk uro. Det var pågående forhandlinger mellom opprørerne og myndighetene om gjenåpning av blokaderammede utskipningshavner som var grunnlaget for optimismen.

Deretter snudde oljeprisen, og var oppe i hele 110,3 dollar per fat den 24. april. Økt geopolitisk usikkerhet ble i oljemarkedet tillagt større vekt enn de fundamentale realitetene i oljemarkedet, som viste at markedet var vel forsynt med råolje. EU og USA trappet opp sine sanksjoner mot Russland som følge av krisen i Ukraina. Dette økte frykten i markedet for at oljeeksporten fra Russland skulle rammes av sanksjoner fra Russlands side. Forventningene om at oljeproduksjonen i Libya skulle ta seg opp, så heller ikke nå ut til å bli innfridd. Uroen i Nord- rak bidro til at oljeeksporten herfra forble lav. I tillegg økte Kina sine strategiske råoljeoljelagre, og bidro derigjennom isolert sett til høyere etterspørsel.

Prisen falt noe i slutten av måneden og ble notert til 108 dollar per fat den 30. april. Gjennomsnittlig oljepris for Brent Blend i april var 108,1 dollar per fat, opp med 0,4 dollar per fat fra mars.

Etter at oljeprisen hadde svingt mye i april, stabiliserte den seg på et noe høyere nivå i mai. Gjennomsnittlig oljepris for Brent Blend den måneden var 109 dollar per fat, opp 0,9 dollar per fat fra april. Oljeprisen økte som følge av at økt etterspørsel etter råolje, i tillegg til at eskalerende opprør i Øst-Ukraina økte risikoen for forsyningsproblemer i oljemarkedet. Økende uroligheter i Libya bidro også til å senke forventningene om en snarlig gjenopprettelse av normalt oljeproduksjonsnivå i landet.

Fra 10. juni til 19. juni økte oljeprisen med hele 6,2 dollar, til 115,1 dollar per fat. Prisøkningen hadde i all hovedsak sammenheng med at den militante islamske gruppen, ISIS - Den islamske staten i Irak og Syria - hadde stor militær framgang i Irak. Tidlig i juni erobret ISIS storbyen Mosul i Nord-Irak og deres styrker beveget seg deretter i stor fart sørover i retning Bagdad. Den militære situasjonen var i midten av juni så uoversiktlig at man fryktet at oljeproduksjonen sør i landet skulle bli rammet. I tillegg ble forventninger man hadde til økt irakisk oljeproduksjon nedjustert. Iraks hær fikk senere i juni stoppet ISIS framgang, slik at produksjonen fra oljefeltene sør i landet, som utgjør det aller meste av landets oljeproduksjon, ikke ble rammet av borgerkrigen. Oljeprisen falt derfor noe mot slutten av måneden.

Gjennomsnittlig Brent Blend-pris var 111,9 dollar per fat i juni, 2,9 dollar høyere enn i mai.

Så langt i 3. kvartal har oljeprisen falt kraftig. Mens oljeprisen var 112,3 dollar per fat den 1. juli, hadde prisen sunket til 102 dollar per fat den 14. august. Nedgangen har mange årsaker. For det første har etterspørselen etter oljeprodukter vært lavere enn vanlig i sommer, særlig i Europa og USA. Dette har generert et overskuddstilbud i råoljemarkedet. I tillegg har Kina faset ut sin ekstraordinære råoljeimport for oppbygging av landets strategiske råoljelager. USAs luftangrep mot ISIS' styrker i Nord-Irak har også bidratt til å redusere risikoen for at Iraks oljeproduksjon skal rammes av borgerkrigen i landet.

I juli var gjennomsnittlig Brent Blend oljepris 108,2 dollar per fat. Gjennomsnittlig oljepris hittil i år er på 108,4 dollar per fat, fram til og med 15. august.

Produksjonen og etterspørsel av råolje på verdensbasis

Ifølge augustutgaven av Det internasjonale energibyråets (IEA) Monthly Oil Market Report var produksjonen av råolje på verdensbasis 92,6 millioner fat per dag i 2. kvartal 2014 . Dette er 1,3 millioner fat mer enn produksjonen i 2. kvartal 2013, og 0,5 millioner fat mer enn i 1. kvartal 2013.

Den globale etterspørselen etter råolje var på 91,7 millioner fat i 2. kvartal, 0,7 millioner fat mer enn i tilsvarende kvartal året før. Veksten fra 2. kvartal 2013 er langt lavere enn forventet, og dette gjenspeiles i det vel forsynte oljemarkedet man har hatt i 2. kvartal. Produksjonen oversteg etterspørselen med 0,9 millioner fat i 2. kvartal. Det er mer enn normalt for 2. kvartal, selv om det er vanlig å bygge opp lagrene dette kvartalet slik at disse er tilstrekkelig store for lagertrekkene som normalt kommer i 2. halvår, da etterspørselen sesongmessig er sterkest.

Etterspørselen etter råolje blant OECD-landene var på kun 44,8 millioner fat i 2. kvartal, 0,9 millioner fat færre enn i kvartalet før, og 0,7 millioner fat færre enn i 2. kvartal i fjor. Etterspørselen utenfor OECD var på 46,9 millioner fat per dag.

Global etterspørsel etter råolje blir av IEA nå anslått til å bli 92,7 millioner fat per dag i 2014. Dette er 1,1 millioner fat mer enn i 2013. Summen av råoljeproduksjonen utenfor OPEC og NGL- produksjonen innenfor OPEC blir av IEA estimert til 62,6 millioner fat per dag i år. Det er 1,6 millioner fat mer enn i 2013. OPECs NGL-produksjon er ikke omfattet av kvotesystemet i OPEC, og behandles derfor rent analytisk på samme måte som råoljeproduksjonen utenfor OPEC. IEAs estimater impliserer en etterspørsel rettet mot OPEC på 30 millioner fat per dag, som er lavere enn i 2013. Den forventede etterspørselen rettet mot OPEC er lavere fordi den estimerte veksten i produksjonen utenfor kvotesystemet i OPEC overstiger den forventede veksten i global etterspørsel i 2014.

IEA forventer økt etterspørsel etter råolje i 2015

For 2015 forventer IEA en global etterspørsel etter råolje på 94 millioner fat per dag, 1,3 millioner mer enn anslaget for 2014. Råoljeproduksjon utenfor OPEC, og NGL-produksjon innenfor OPEC, blir samlet anslått til 64,2 millioner fat per dag, 1,6 millioner mer enn for 2014. Disse estimatene for 2015 gir en etterspørsel rettet mot OPEC på 29,9 millioner fat per dag.

Den forventede etterspørselen rettet mot OPEC er lavere fordi den estimerte veksten i produksjonen utenfor kvotesystemet i OPEC overstiger den forventede veksten i global etterspørsel i 2014 og 2015. Hovedårsaken til dette er at det forventes fortsatt sterk vekst i amerikansk skiferoljeproduksjon.

Størrelsen på etterspørselen rettet mot OPEC gir en indikasjon på oljemarkedets stramhet. OPEC setter gjerne sin produksjon slik at markedet klarerer til deres ønskede priser. Er etterspørselen rettet mot OPEC nedadgående, slik IEA antyder er tilfelle for 2014 og 2015, må kartellet produsere mindre for å opprettholde ønsket prisnivå. Dette gir økende reservekapasitet i global oljeproduksjon. Siden reservekapasiteten fungerer som en sikkerhetsmargin i global oljeforsyning påvirker dens størrelse oljeprisen. Dette er en priseffekt OPEC også må ta hensyn til når de setter sitt produksjonsnivå.