151088_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/kvartal
151088
Moderat nedgang i sysselsettingen
statistikk
2014-07-30T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false
Konjunkturbarometeret gir et aktuelt bilde av situasjonen for industri og bergverk. Industrisysselsettingen falt i 2. kvartal 2014.

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2014

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Moderat nedgang i sysselsettingen

Norske industriledere melder om større produksjonsvolum i første halvår. Stigende ordretilgang i eksportmarkedet var årsaken til denne bedringen. Etterspørselsveksten var imidlertid ikke sterk nok til å hindre at sysselsettingen avtok noe i industrien.

Industri og bergverksdrift. Utvalgte indikatorer. Diffusjonsindeks. Glattet sesongjustert1
2. kvartal 2014
Faktisk utvikling fra foregående kvartalForventet utvikling i kommende kvartal
1En diffusjonsindeks beregnes etter følgende formel: (andel som har svart: større) + 0,5 * (andel som har svart: uendret). Diffusjonsindeksen har en vendepunktsverdi på 50. En verdi over 50 indikerer vekst i kjennetegnet, og motsatt for en verdi under 50.
Totalt produksjonsvolum53,556,4
Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting52,755,2
Gjennomsnittlig sysselsetting48,448,0
Ordretilgang fra hjemmemarkedet50,253,2
Ordretilgang fra eksportmarkedet53,454,2
Samlet ordrebeholdning53,653,1
Priser på produkter ved salg til hjemmemarkedet54,955,8
Priser på produkter ved salg til eksportmarkedet51,851,4

Konjunkturbarometeret for 2. kvartal 2014 viser ytterligere vekst i industriproduksjonen, og det var økte volumer i mange av næringene. Utviklingen var særlig positiv for produsenter av metaller, maskiner, kjemiske råvarer samt data- og elektrisk utstyr. Bare noen få industrinæringer rapporterte om redusert aktivitet i måleperioden. Blant annet gjelder dette bygging av skip og oljeplattformer som har hatt fallende produksjonsvolum i tre påfølgende kvartaler. Industrisysselsettingen avtok noe etter en periode med tilnærmet stabil utvikling. En oppbremsing i antall nyansettelser innenfor produksjon av investeringsvarer forklarer denne nedgangen. Tidligere har stor etterspørsel etter arbeidskraft hos leverandører til olje- og gassnæringen veid opp for noe færre ansatte hos produsenter av innsatsvarer og konsumvarer .

Større etterspørsel og høyere priser i eksportmarkedet

Industriens ordrebeholdning fortsatte å vokse i 2. kvartal. Økt ordretilgang og bedrede priser i eksportmarkedet var hovedårsaken til dette. Etterspørselsveksten var sterkest for produsenter av maskiner, papir og papirvarer, kjemiske råvarer samt ikke-jernholdige metaller. Ordretilgangen i hjemmemarkedet har vært tilnærmet uendret i fire påfølgende kvartaler, men prisene steg i samme periode. Innenlandsk etterspørsel etter investeringsvarer fortsatte å falle, og ordretilgangen var særlig svak innenfor bygging av skip og oljeplattformer. Større etterspørsel etter innsatsvarer og konsumvarer veide opp for denne nedgangen.

Ulike forventninger til 3. kvartal

Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 3. kvartal 2014 er svakt positiv. Optimismen var størst innenfor eksportrettet industri og blant produsenter av næringsmidler og drikkevarer. Produsenter av investeringsvarer hadde negative forventninger til kommende periode. Det er vanskelig å peke på bestemte årsaker til dette, men planer om kostnadskutt så vel som et noe lavere investeringsnivå på norsk sokkel utgjør en mulig forklaring.

Sammensatt konjunkturindikator for industrien steg fra 7 til 8 ( sesongjustert nettotall) i 2. kvartal og lå over det historiske gjennomsnittet. Stigende ordrebeholdning og reduserte lagre av ferdigvarer var årsaken til denne bedringen. Tallverdier over null antyder at produksjonsvolumet vil øke i kommende periode, mens tallverdier under null antyder at produksjonsvolumet vil falle. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistikk.

Stigende kapasitetsutnyttingsgrad i industrien

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien beregnes til 80,7 prosent ved utgangen av 2. kvartal 2014. Dette er det høyeste nivået som er registrert siden 2008, men resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet. Kapasitetsutnyttingsgraden var særlig stor innenfor metallindustri samt produksjon av papir- og papirvarer. For internasjonale sammenligninger av gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat.

Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av industriens ordrebeholdning, var noe større enn på samme tid i fjor og lå over det historiske gjennomsnittet. Utviklingen var særlig positiv i maskinindustrien. Indikator for ressursknapphet falt etter fire kvartaler med oppgang. Andelen industriledere som rapporterte om full kapasitetsutnyttelse, fortsatte å vokse, mens andelen industriledere som rapporterte om svikt i tilgangen på råstoff og elektrisk kraft, gikk tilsvarende ned.

Aktualitet

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden fra 10. juni 2014 til 25. juli 2014.

Vurdering av næringer for 2. kvartal 2014 og utsiktene på kort sikt 1

1 Samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt

2 Meget god: ++, God: +, På det jevne: ~, Svak: - ,Meget svak: -- , God, men med enkelte negative tegn: +(-), Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre: +/-, Svak, men med enkelte positive tegn: -(+)

NæringUtsikter 2
Nærings-, drikkevare- og tobakksindustri+
Trelast- og trevareindustri+(-)
Papir- og papirvareindustri+
Kjemiske råvarer++
Ikke-jernholdige metaller+
Metallvareindustri+
Dataindustri, elektrisk utstyrsindustri+
Maskinindustri+
Bygging av skip og oljeplattformer-
Maskinreparasjon og -installasjon+(-)