6702_om_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/bygganloms/termin
6702_om
statistikk
2016-12-15T08:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom
no
false
Statistikken gir omsetning i bygg og anlegg og viser terminvis endring fordelt på næring og fylke. I 4. termin 2016 var omsetningen 63,3 milliarder kroner.

Omsetning i bygge- og anleggsvirksomhet (opphørt)4. termin 2016

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Omsetning i bygge- og anleggsvirksomhet (opphørt)
Emne: Bygg, bolig og eiendom

Ansvarlig seksjon

Seksjon for bygg- og tjenestestatistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Kjennemerket omsetning: All omsetning og uttak av varer og tjenester, innenfor og utenfor merverdiavgiftslovens område. Finansielle inntekter, offentlige tilskudd og merverdiavgift er ikke med.

Standard klassifikasjoner

Næringsgrupperingen er i samsvar med norsk Standard for næringsgruppering (SN2007) som bygger på EUs næringsstandard NACE Rev. 1.1 og FNs næringsstandard ISIC Rev. 3. Denne finner en her

Total terminomsetning i millioner kroner publiseres på 5-sifret næringsnivå. Fylkesvise tall på 2-siffret nivå.

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Inndeling etter fylke. Inndeling etter kommune og andre geografiske enheter kan bestilles.

Hyppighet og aktualitet

To-månedlig (terminvis). Førstegangspublisering om lag 15 uker etter statistikkperiodens utløp. Reviderte tall utgis henholdsvis 2 og 4 måneder etter førstegangspublisering.

Internasjonal rapportering

Statistikken blir ikke rapportert internasjonalt.

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Informasjon om utvalgsenheter og populasjon er lagret i programspråket SAS og langtidslagres som tekstfiler.

Bakgrunn

Formål og historie

Statistikken skal kartlegge nivå og utvikling i omsetningen innen bygge- og anleggsvirksomheten. Tall finnes tilbake til 1995.

Brukere og bruksområder

Statistikken benyttes av offentlig virksomhet (departementene, Norges Bank m.fl.) og finans- og analysemiljøene. Bransjeorganisasjoner er også aktive brukere. I Statistisk Sentralbyrå (SSB) brukes statistikken i nasjonalregnskapet og til annen forskning og analysevirksomhet.

Likebehandling av brukere

 Ingen eksterne brukere har tilgang til statistikk før den er publisert samtidig for alle kl. 08.00 på ssb.no etter forhåndsvarsling senest tre måneder før i Statistikkalenderen.

Likebehandlingsprinsippet

Sammenheng med annen statistikk

Statistikken utarbeides samtidig som statistikk for andre merverdiavgiftspliktige næringer. Det hentes fordelingsnøkler for omsetning i bedrifter innen foretak fra årsfila i Bedrifts- og foretaksregistert. I tillegg benyttes sysselsettingsdata fra Arbeidsgiver-/arbeidstakerregisteret.

Lovhjemmel

Statistikkloven §§ 2-1, 3-2 (adm. edb-systemer)

EØS-referanse

Ikke relevant

Produksjon

Omfang

Populasjonen består av enheter registrert i momsregisteret innen næringshovedområdet Bygge- og anleggsvirksomhet (41.2, 42 og 43) i henhold til SN2007 (Standard for næringsgruppering). Unntatt er bedrifter i stats- og trygdeforvaltningen, kommunale og fylkeskommunale bedrifter (som ikke er organisert i stats- eller kommuneforetak). Observasjonsenhet er i hovedsak identisk med momspliktig enhet, dvs. et foretak med momspliktig årsomsetning som overstiger 50 000 kroner.

Datakilder og utvalg

Skattedirektoratets oppgaveregister ("momsregisteret")

Totaltelling

Datainnsamling, editering og beregninger

Statistikken er registerbasert. Omsetningsoppgaveskjema sendes av de avgiftspliktige til de respektive fylkesskattekontorene, som overfører tall til Skattedirektoratet en gang i uka. SSB mottar data fra Oppgaveregisteret i Skattedirektoratet tre ganger for hver termin. Innsendelsesfrist til Fylkesskattekontoret er 1 måned og 10 dager etter terminens utløp. Oversendelse til SSB skjer om lag tre uker senere.

Omsetning fra den enkelte avgiftspliktige kontrolleres mot tidligere innleverte oppgaver. Ved store avvik fra tidligere terminer kontaktes oppgavegiver. Registeropplysninger kontrolleres i Bedrifts- og foretaksregisteret og Enhetsregisteret.

Nivåtall beregnet ved summering. Momsenhetenes tall fordeles på de tilhørende aktive bedriftene i henhold til omsetningen i siste årsfil fra Bedrifts- og foretaksregisteret eller i henhold til Arbeidsgiver-/arbeidstakerregister i tilfeller hvor tall i sistenevnte er mer oppdatert.

Det foretas ingen sesongjustering.

Sesongjustering

Ikke relevant

Konfidensialitet

Dersom færre en tre enheter ligger til grunn for en celle i en tabell blir ikke tallene offentliggjort. Årsaken er fare for identifisering ved at tallet kan føres tilbake til oppgavegiver. Særlig gjelder dette ved offentliggjøring av tall på lavt geografisk nivå. Dette blir løst ved å undertrykke disse tallene i tabellen.

Sammenlignbarhet over tid og sted

Det er etablert tilbakegående serier fordelt på næring tilbake til 1995 og fordelt på fylke tilbake til 1998.

Endring i statistikkgrunnlaget: Før 1. termin 2001 inneholdt statistikken kun omsetning innenfor merverdiavgiftsloven. Fra 1. termin 2001 omfatter statistikken omsetning både innenfor og utenfor merverdiavgiftsloven.

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

Målefeil (den avgiftspliktige gir feil opplysninger) og bearbeidingsfeil (feil i optisk lesing) kan forekomme. Målefeil og bearbeidingsfeil er forsøkt unngått ved oppbygging av kontrollsystem (se kapittel 3.5). En annen mulig feilkilde er at fordelingen av omsetningen på bedrifter i flerbedriftsforetak bygger på fordelingsnøkler som kan være foreldet.

Fylkesskattekontorene kontaktes ved frafall av store foretak. Ellers imputeres ved første og andre gangs kjøring manglende omsetning for bedrifter som er aktive og tilknyttet et aktivt momsnummer i både i statistikkterminen og foregående termin. I imputeringen gis disse bedriftene samme prosentvise omsetningsendring som den prosentvise endringen i totalomsetningen for bedrifter som har registrert omsetning i disse to terminene. Omsetningsendringen beregnes på 5-siffret næring. Ved tredje og siste gangs kjøring imputeres ikke omsetning.

Statistikken er en fulltelling, og har dermed verken utvalgsvarians eller utvalgsskjevhet.

Foretak og bedrifter (avdelinger) kan være klassifisert med feil næringskode i Bedrifts- og foretaksregisteret.

Revisjon

Innkomne data kontrolleres mot samme termin året før.