Typisk europeisk ungdom?

Publisert:

Hva er forskjellen på å være ung i Norge og resten av Europa? Hvordan lever egentlig en gjennomsnittlig 25-åring i Norge? Det europeiske statistikkbyrået Eurostat har lansert en interaktiv visualisering som gjør det enkelt å finne og sammenligne statistikk om unge europeere.

«Young Europeans» er Eurostats nye interaktive visualisering som gjør det enkelt å finne og sammenligne unge europeere i alderen 16-29 årpå områdene familie, arbeidsliv, fritid og studier samt internett.

Verktøyet er hovedsakelig utviklet for aldersgruppen 16-29 år som kan sammenligne seg selv med andre i sitt hjemland, og sine europeiske jevnaldrende. Men det kan også passe for foreldre, lærere, politikere og andre som vil vite mer om Europas yngre generasjon. Dataene som er brukt i visualiseringen kommer fra Eurostat, med unntak av noe som kommer fra Eurobarometer. SSB leverer noen av tallene Eurostat bruker til sine statistikker og visualiseringer.

Skjermbilde_eurostat

Flere har høy utdanning i Norge

41,3 prosent av norske 29 år gamle menn har høyere utdanning, noe som er høyere enn EU-snittet på 31,3 prosent. Italia har lavest og Luxembourg har høyest andel menn i denne alderen som har høyere utdanning, med henholdsvis 18,4 og 46 prosent. For norske kvinner i samme alder er andelen 55,4 prosent.

I Norge har nesten én av tre nå høyere utdanning. Hvis du vil du lære mer om utdanning i Norge, lanserte SSB nylig nye nøkkeltallssider for utdanning.

Mer på nett enn resten av Europa

Er du daglig innom ssb.no eller andre nettsteder? 97 prosent av norske jenter på 23 år bruker internett daglig. Gjennomsnittet for EU ligger på 88 prosent. Romania har lavest andel med 59 prosent, mens samtlige svenske 23 år gamle jenter bruker internett daglig.

SSB sine tall over IKT-bruk i norske husholdninger viser at nesten alle i aldersgruppene under 65 år bruker internett, og bruken øker også blant de i alderen 65-74 år.

Når føder europeiske kvinner sitt første barn?

På temaet familie sammenligner «Young Europeans» alderen til førstegangsfødende kvinner. Med 25,7 år har Bulgaria lavest gjennomsnittsalder for når kvinner føder sitt første barn, og Italia har høyest gjennomsnittsalder med 30,6 år. Norske kvinners gjennomsnittsalder for førstegangsfødende er derimot på 28,6 år. Og i Norge fødes flest barn i samboerskap, ifølge SSBs fødselsstatistikk.

Vil du vite mer om hvordan Norge ser ut i 2015 har SSB gitt ut ny utgave av «Dette er Norge».

Faktaside

Kontakt