SSB 125 år

Over 900 feiret bursdag

Publisert:

- Det er knapt noe samfunnsområde eller noen offentlig instans som ikke nyttiggjør seg av de fakta og analyser som byrået produserer, sa statsminister Jens Stoltenberg på Statistisk sentralbyrås 125 års jubileum i Oslo Konserthus fredag 8. juni.

Over 900 ansatte og gjester hadde møtt opp for å feire SSBs 125 årsdag. Musikk, skuespill, taler og sang var ingrediensene i et festpyntet konserthus. Arrangementet åpnet til vakre toner av Petr Ebens Invocation no. 1 før administrerende direktør Svein Longva holdt åpningstale og gratulerte sine ansatte med dagen. - Byrået ble grunnlagt i 1876 og runder dermed 125 år i år. Det synes vi det er grunn til å markere. Vi har dessuten enda en grunn til å feire. Statistisk sentralbyrå har vært etablert i Kongsvinger i 40 år i år, sa Longva som har vært direktør i SSB siden 1991.

Statsminister Jens Stoltenberg var også blant talerne i konserthuset på fredag, han gratulerte sine kollegaer med dagen. For det er en "offentlig hemmelighet" at Jens Stoltenberg var ansatt i SSB på slutten av 1980-tallet. Da han forlot byrået et par år senere fikk han permisjon, den gjelder fortsatt. - Det jeg lærte om byrået i denne perioden imponerte meg. Selv om jeg ikke lenger jobber direkte med statistikk, kan jeg love at den fortsetter å gi kunnskap til meg slik den også gjør til mange andre.

- Statistikk er et grunnleggende fellesgode fordi den gir alle fri tilgang til viktig informasjon om det norske samfunnet, sa Stoltenberg.

Statsministeren var imponert av SSBs omfattende forskning- og analysevirksomhet. SSB er et av få statistikkbyråer i verden som har egen forskningsvirksomhet. - Denne internasjonalt sett enestående stillingen blant verdens statistikkbyråer, gir oss et enda bedre grunnlag for å ta viktige samfunnsbeslutninger, sa han. Også byråets internettsider fikk hederlig omtale. - Statistikk kan ikke overlates til markedet, den skal være gratis og fritt tilgjengelig for alle. Jeg vil derfor også gi en honnør til SSBs websider. Der kan folk gratis og enkelt finne statistikk og analyse på alle områder i samfunnet, sa Stoltenberg.

Viktig faglig uavhengighet

Et av hovedpoengene i talen til administrerende direktør Svein Longva var SSBs faglige uavhengighet. - En viktig forutsetning for at våre produkter skal telle med og bidra på den måten de er tenkt, er at Statistisk sentralbyrå er faglig uavhengig. Når vi i få ord skal presisere hva det innebærer å være faglig uavhengig, pleier vi å si at det betyr at SSB selv bestemmer når og hvordan statistikk og analyseresultater skal offentliggjøres eller publiseres, sa Longva. - I Norge er det heldigvis slik at alle ser ut til å være enig i at det er helt avgjørende for SSBs troverdighet at vi er faglig uavhengig. Ingen har bruk for statstikk og analyseresultater som er utarbeidet med tanke på å støtte myndighetene i deres styring eller på annen måte er skreddersydd for å dekke andre gruppers behov for argumenter i samfunnsdebatten. Jeg tror alle i det norske politiske miljøet anerkjenner at SSB ikke ville være nyttige for noen dersom det ble skapt tvil om vår uavhengighet.

Hvordan ser framtida ut for SSB?

I en undersøkelse i regi av MMI i mai i fjor svarte 69 prosent av de spurte at de hadde stor tillit til SSB. Bare politiet slo SSB når det gjelder å ha svært stor tillit i befolkningen. - Med så gode skussmål kan vi se tilbake med tilfredshet på den perioden SSB har eksistert, men vi kan nok ikke hvile på våre Laubær. Det blir bare vanskeligere og vanskeligere å lage god statstikk. Vi må derfor stadig utvikle oss til å bli flinkere til samle inn data og sørge for helhet i produksjonen av statistikk, sa Longva og avsluttet med å peke på viktigheten av at SSB følger opp og viderefører satsingen på elektronisk statistikkutarbeiding og publisering. - Vi har alt kommet langt i satsingen på elektronisk publisering, og vil arbeide videre med å lage brukervennlige databaser slik at våre brukere kan lage sine egne tabeller og analyser ved hjelp av tjenester på Internett.

Kontakt