2364_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/kortsys/arkiv
2364
Sterk vekst i sysselsatte på korttidsopphold
statistikk
2007-06-13T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
kortsys, Sysselsatte på korttidsopphold, gjestearbeidere, arbeidsinnvandring, lønnstakere, selvstendig næringsdrivendeArbeid og lønn, Sysselsetting, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Sysselsatte på korttidsopphold2006, 4. kvartal

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Sterk vekst i sysselsatte på korttidsopphold

I 4. kvartal 2006 var det 55 343 lønnstakere på korttidsopphold i Norge, en økning på 46,1 prosent (17 407 personer) fra 4. kvartal 2005. Personer fra EU-landene står for den største veksten.

Med korttidsopphold menes opphold under 6 måneder, slik at personen ikke blir registrert som bosatt i Det sentrale folkeregisteret. Fra 4. kvartal 2005 til 4. kvartal 2006 var det i tillegg en vekst på 13 012 sysselsatte som innvandret i form av å bli registrert som bosatt. Siste år var det derfor en samlet vekst i sysselsettingen på 30 419 personer som kom fra utlandet. I tillegg kommer selvstendig næringsdrivende på korttidsopphold og sjøfolk bosatt utenfor EØS-området som foreløpig ikke dekkes av statistikken.

Sterkest vekst fra nye EU-land

Det var 18 496 lønnstakere fra de nye EU-landene som var på korttidsopphold i Norge i 4. kvartal 2006. Det er 9 407 flere enn i 2005. Siden 2003, som var året før EU-utvidelsen skjedde, er økningen på 17 137 personer.

I tillegg kommer 5 349 nye sysselsatte fra 2005 til 2006 i form av registrert bosetting. I 4. kvartal 2006 var det 16 249 sysselsatte fra nye EU-land som var registrert bosatt. Om vi slår sammen sysselsatte registrert bosatte og lønnstakere på korttidsopphold, var det 34 745 personer fra nye EU-land i arbeid i 4. kvartal 2006.

Polakker og litauere utgjorde de største gruppene fra de nye EU-landene. I 4. kvartal 2006 jobbet 13 146 polakker og 3 508 litauere som lønnstakere på korttidsopphold i Norge, en vekst på henholdsvis 7 326 og 1 413 personer fra samme kvartal året før.

Flest fra nordiske land

Selv om lønnstakere fra de nye EU-landene har økt sterkt de siste årene, har fortsatt de fleste av de 55 343 lønnstakerne på korttidsopphold i Norge bakgrunn fra andre land enn disse. Flest hadde bakgrunn fra et nordisk land med drøyt 20 000 lønnstakere i 4. kvartal 2006, en stigning på over 4 500 fra året før. Fra de gamle EU-landene unntatt Norden var det 7 205 lønnstakere på korttidsopphold i Norge.

Over 4 500 lønnstakere på korttidsopphold har landbakgrunn fra Norge. Dette er personer som har utvandret, men som fortsatt har eller senere har tatt seg arbeid i Norge. For eksempel personer som bosetter seg i Sverige og pendler over grensen til Norge for å arbeide.

Flest i bygg- og anlegg

24,3 prosent av lønnstakerne på korttidsopphold var ansatt i bedrifter i bygge- og anleggsnæringen i 4. kvartal 2006. Deretter kom industri med 15,2 prosent og utleie av arbeidskraft med 13,7 prosent. Når det gjelder ansatte i utleie av arbeidskraft vil disse ha sitt faktiske arbeidssted i bedrifter i andre næringer. Vi har ikke data for hvilke næringer dette er, men mye tyder på at det gjelder næringer hvor det også er mange ordinært ansatte blant personer på korttidsopphold.

Fordelingen på næring varierer en god del med landbakgrunn. Arbeid innen bygg- og anlegg var typisk for de med bakgrunn fra Norden (29,2 prosent) og nye EU-land (30,7 prosent). Det var også mange lønnstakere fra nye EU-land i industri og utleie av arbeidskraft, med henholdsvis 19,5 prosent og 17,1 prosent. Fra de gamle EU-landene arbeidet en stor andel innen utvinning av olje og gass (16 prosent), bygg og anlegg (15,5 prosent) og utleie av arbeidskraft (15,3 prosent).

Som andel av alle sysselsatte i en næring, var det klart flest ikke registrert bosatte i næringen utleie av arbeidskraft. 22 prosent av alle sysselsatte i denne næringen i 4. kvartal 2006 var personer på korttidsopphold. I bygge- og anleggsvirksomhet og utvinning av råolje og naturgass var andelene henholdsvis 8 og 6,8 prosent.

Registrerte arbeidsledige

Det var svært få registrert ledige i 4. kvartal 2006 blant personer ikke registrert bosatt.

Det var 94 arbeidsledige som var ikke-bosatt fra de nye EU-landene i 4. kvartal 2006, en økning på 15 personer fra 4. kvartal 2005. Det høyeste antall arbeidsledige i denne gruppen finner vi fra Polen og Litauen, som også er de to største gruppene ikke-bosatte fra nye EU-land.

Hvem omfattes av statistikken?

Statistikken over sysselsatte på korttidsopphold omfatter personer som forventes å oppholde seg mindre enn seks måneder i Norge. Disse er registrert som ”ikke-bosatte” i Det sentrale folkeregisteret. I praksis vil statistikken omfatte individuelle arbeidstakere i norske bedrifter, utstasjonerte arbeidstakere fra utenlandske bedrifter med oppdrag i Norge og utleide arbeidstakere fra et bemanningsbyrå, når disse oppholder seg kun kort tid i Norge. Andre grupper som er ”ikke-bosatt”, men som arbeider i Norge, er personer bosatt i våre naboland og som pendler daglig eller ukentlig over grensen for å arbeide, utenlandske bosatte med arbeid på kontinentalsokkelen eller norske skip i utenriksfart. En spesiell gruppe er asylsøkere i arbeid, men som ikke har fått oppholdstillatelse.

Statistikken omfatter foreløpig ikke selvstendig næringsdrivende og sjøfolk som er bosatt utenfor EØS-land.

Den foreliggende statistikken forsøker å fange opp alle sysselsatte på korttidsopphold, siden bare en del av denne massen vil inngå i SSBs ordinære statistikker over sysselsatte. Avgrensingen i de ordnære statistikkene følger internasjonale anbefalinger om hva man skal dekke. Den ordinære registerbaserte sysselsettingsstatistikken og Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) gir bare tall for personer som er registrert bosatt i Norge ifølge Det sentrale folkeregisteret (kriteriet er at en forventes å oppholde seg minst seks måneder i Norge). Sysselsetting i nasjonalregnskapet (NR) og næringsstatistikk skal dekke sysselsetting i norske/innenlandske bedrifter, uavhengig om den sysselsatte er registrert bosatt eller ikke. Her er i stedet avgrensingen at bedriften må være innenlandsk, det vil si at bedriften forventes å drive produksjon i Norge i minst 12 måneder. Personer som kommer sammen med sin utenlandske bedrift på oppdrag i Norge som varer under 12 måneder, omtales gjerne som tjenesteytere, og inngår ikke i sysselsettingstallene fra NR. Produksjon fra disse bedriftene regnes som import av tjenester.

Tabeller: