Navnestatistikk
Boom for bibelnavn

Populariteten til guttenavn fra Bibelen har hatt en sterk vekst i de senere årene. I 2005 var Markus det mest brukte navnet foran Mathias. Til sammen fikk nesten 24 prosent av guttene som ble født dette året et navn man kan finne igjen i Bibelen. Mange navn er avledet fra bibelske navn: Pål kommer fra Paulus og Per fra Peter. Tar vi med slike navn, har nesten en tredel av alle i Norge et navn med bibelsk opprinnelse.

Av Jørgen Ouren

Når man ser på listen over de mest brukte guttenavnene i 2005, har de fem øverste bibelsk opprinnelse, og det er mange flere nedover listen. Inntrykket av en økningen i bibelske navn skyldes ikke de godt innarbeide navnene som Andreas og Johannes. Det er nok heller de mer eksotiske navnene som Elias, Isak, Lukas og Noah som gjør at vi snakker om en bibelsk bølge. Elias og Isak er gamle navn som mellom årene 1950 og 1970 praktisk talt var borte før de kom tilbake. Dette skjedde først veldig forsiktig, og i 2005 er de vel etablerte som nr 17 og nr 40. Lukas og Noah er nye, i hvert fall som motenavn. Første året det var så mange som 10 som fikk navnet Noah, var i 1997. I 2005 var det 265, noe som resulterte i en 27. plass på listen. Lukas passerte 10 i 1993, og er nå nummer 25 med 265 nye gutter. Noah kom omtrent samtidig både i Sverige og Danmark, noe som illustrerer at moten med bibelske navn er et internasjonalt fenomen.

Hos jentene er det bare Lea som kommer i kategorien eksotiske bibelnavn. Nå er Lea/Leah på 30. plass og 207 jenter fikk dette navnet i 2005.

Bibelen er en viktig del av vår kulturarv. Den senere tid har navn fra Bibelen fått en stadig større plass. Dette er ingenting som tyder på at dette har noe med religiøs vekkelse å gjøre. Mye av årsaken er trolig at mange gamle navn av denne typen nå er modne for en rennesanse.

Vi kan dele de såkalte bibelske navnene inn i to grupper. På den ene side har vi de navnene som vi kaller direkte bibelske navn. Det er navn som brukes i sin opprinnelige form, som for eksempel Markus, Johannes, Maria og Eva. Samtidig har den kristne kulturen påvirket navnebruken her i landet i over 1000 år. I denne tiden har mange navn utviklet seg fra de opprinnelige. Paulus er blitt til Paul og videre til Pål. Fra Johannes har vi fått Jon og Hans. Peter er blitt til Per. På denne måten er det blitt svært mange navn som har sine røtter i Bibelen.

Dag Kjær Smemo gav i 2002 ut boken Bibelsk navnebok. Der beskrives 1200 navn som har sin rot i Bibelen. I samarbeid med Dag Kjær Smemo er det nå laget en liste over de direkte bibelnavnene. Videre har Det Norske Bibelselskapet laget liste over alle de omtalte 1200 navnene fra boken.

Direkte bibelnavn

Figuren "Direkte bibelnavn: Gutter" viser utviklingen av de direkte bibelnavnene for gutter. Forløpet ligner til forveksling utviklingen av mange av dagens motenavn. De hadde en storhetstid før århundreskiftet, gikk i dvale midt i hundreåret, for så å få sin rennesanse i vår tid. Når det i dag snakkes om bibelske navn, tenker vi først og fremst på guttenavn. Kurven viser tydelig at slike navn er i skuddet nå. I 1881 var 10 prosent av guttenavnene i denne gruppen, før det synker til under 1,5 prosent i 1952. I 2005 er andelen steget til 23,7 prosent, og det ser ikke ut til at trenden har tenkt å snu. Tidlig i perioden er Johannes og Andreas mest brukt. Josef og August er eksempler på navn som ikke har klart å komme tilbake igjen. I vårt årtusen er Markus og Mathias de mest brukt i denne gruppen. Hele perioden sett under ett er det Thomas og Andreas som er toppnavnene.

GutterJenter

Vedlagt er en tabell over navnene med en kort referanse til hvem i Bibelen som bar navnet. Navnene er nærmere beskrevet i Bibelsk navnebok. Det kan diskuteres hvilke navn som er direkte, og resultatet påvirkes av valget. I bibeloversettelsen fra 1978 ble flere tradisjonelle navn endret. Jonas, profeten som ble slukt av en hval, ble til Jona. Tilsvarende ble Elias til Elia og Tobias til Tobia. Det er rimeligvis den gamle formen som er aktuell. Om de nye formene blir tatt i bruk, vil bare fremtiden vise. For jentene er Marie ikke tatt med, selv om det bare er en dialektvariasjon av Maria. Vi legger for øvrig merke til at navnet Jesus ikke brukes i vår del av verden.

Det er også vedlagt topplister for ulike perioder.

Figuren "Direkte bibelnavn jenter" viser utviklingen av populariteten til de jentenavnene man finner igjen i Bibelen. Hos jentene var Anna så dominerende tidlig at det er laget en kurve med og uten dette navnet. Med Anna var det 15 prosent i 1880. Laveste tall var 3,8 prosent i 1965. I 2002 var andelen kommet opp i 9,2 prosent. Kurven for jentenavnene ligner på den for guttene, men nivået er mye lavere. Kan det ha noe å gjøre med at Bibelen domineres av menn?

Tidlig i perioden er Anna, Martha og Ruth mest brukt. I vårt årtusen Sara og Maria. Hvis vi ser hele perioden under ett topper Anna før Eva og Elisabeth.

Alle bibelske navn

Figuren "Gutter" viser utviklingen av absolutt alle guttenavn av bibelsk herkomst. Antallet navnebærere øker selvfølgelig dramatisk. Før 1880 er andelen 39 prosent før den synker til sitt laveste nivå på 17,5 prosent i 1929. I 2005 når den 40,6 prosent og stiger fortsatt. For hele befolkningen er prosentandelen grovt regnet 25 prosent.

Mest brukt i denne gruppe i hele perioden er Jan (fra Johannes) , Per og Hans. Tidlig i perioden dominerer Johan og Hans, mens det de siste 25 år er det Kristian, Thomas og Andreas som er mest brukt.

Figuren "Jenter" viser utviklingen av samlet popularitet til alle jentenavnene som har rot i Bibelen. Kurven ligner på den for guttene, men har en overraskende nedgang fra toppen på 42 prosent i 1991. Den skyldes at navn som for eksempel Marthe og Stine hadde passert sin topp.

Jentekurven starter med hele 43,9 prosent i 1871. Laveste verdi finner vi i 1942 med 19,2 prosent. Etter toppen i 1991 er den nå sunket til 36,1 prosent og tendensen ser ut til å være synkende. I hele befolkningen er andelen om lag 30 prosent, litt høyere enn hos mennene faktisk.

Mest brukte navn i hele perioden er Anna, Anne og Marie. I begynnelsen av perioden Anna og Marie, mens det i vårt årtusen er det Sara, Julie (fra Julia) og Maria som er mest brukt.

Tabeller

Direkte bibelnavn med opphav:

Se også: Navnestatistikken og navnesøk

Mer informasjon Jørgen Ouren, tlf. 21 09 48 05.