Fra Historisk statistikk 1994

Kultur og tidsbruk

Innledning

Kulturstatistikken består av en rekke delstatistikker, som dels blir utarbeidet av Statistisk sentralbyrå og dels av andre institusjoner og organisasjoner. Statistikkområdet omfatter statistikk over tros- og livssynssamfunn, kino og teater, radio og fjernsyn, bøker, aviser, biblioteker og kunstnerstipend. Oppgaver over målform, ferie og tidsbruk og over idrettslag inngår også i kulturstatistikken.

Hovedtall fra de fleste delstatistikkene er publisert i Statistisk årbok. Mer detaljerte tall er gitt i publikasjonen NOS Kulturstatistikk, utgitt i 1975, 1977, 1982, 1988 og 1992.

Tros- og livssynssamfunn

Den eldste statistikken over medlemmer av trossamfunn ble utarbeidet i tilknytning til folketellingene fra 1875 og fram til 1960 (jf. NOS Folketellingen

1. desember 1950, sjuende hefte). Siden 1971 er det laget en årlig statistikk over medlemmer i tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke. Statistikken som utarbeides på grunnlag av de opplysninger som fylkesmennene legger til grunn for tildeling av økonomisk støtte til menighetene/samfunnene, omfattet i de første årene bare registrerte trossamfunn (jf. lov av 13. juni 1969 om trudomssamfunn og ymist anna). Fra og med 1982 har også de uregistrerte trossamfunnene og livssynssamfunn mottatt økonomisk støtte (lov om tilskott til livssynssamfunn av 12. juni 1981). Tall for uregistrerte samfunn og livssynssamfunn er inkludert i statistikken fra og med 1983. Barn er telt med i statistikken fra 1985.

Kino og teater

Statistikken over kinoenes virksomhet gir tall for de kommunale og private kinoene og for den ambulerende kinovirksomheten til Statens Filmsentral

(tidligere Norsk Bygdekino). Statistikken som er utarbeidet av Kommunale Kinematografers Landsforbund fra 1926, publiseres i årboksnumrene av Film og kino og i Statistisk årbok (SÅ).

Statistikk over teatre med fast scene ble utarbeidet av SSB på grunnlag av oppgaver hentet inn fra teatrene for budsjettårene fra 1927-28 til 1959-60. Fra 1968 er det igjen laget statistikk over institu-sjonsteatrene og Den Norske Opera ut fra oppgaver hentet dels fra De norske teatres forening og dels fra de enkelte teatre.

Radio og fjernsyn

Den første norske lytterundersøkelsen ble foretatt i 1953/54 av Norsk Gallup A/S. Fra 1967 blir statistikken over personer med tilgang til og bruk av radio- og fjernsynstilbud utarbeidet av SSB. Undersøkelsene er landsomfattende og representative, og de bygger på et utvalg av personer i alderen 9-79 år som har variert fra ca. 2 800 til ca. 2 000 personer. Fram til og med 1989 ble undersøkelsene gjennomført etter oppdrag fra Norsk rikskringkasting (NRK). Fra 1991 har Kulturdepartementet finansiert dem. Undersøkel-sene er lagt noe om fra dette tidspunktet. I stedet for innsamling i en bestemt periode av året, oftest februar, er undersøkelsen nå delt opp i 4 perioder i løpet av året; mars, juni, september og desember. Dette gir et bedre bilde av gjennomsnittlig mediebruk på årsbasis.

De fleste av de undersøkelsene SSB har gjennomført er offentliggjort i serien Rapporter, med unntak av perioden fra 1985-1987, da rapportene ble offentliggjort av NRK.

Bøker, aviser og bibliotek

Den eldste statistikken over bokproduksjon går tilbake til 1928. Fra det året av utarbeidet Den norske Forleggerforening oversikter over utgitte skjønnlitterære verker. Fra 1957 utarbeider SSB statistikk over utgitte bøker og småtrykk. Statistikkene, som lages på grunnlag av Norsk Bokfortegnelse utgitt av Universitetsbiblioteket i Oslo, omfatter bøker og småtrykk utgitt i førsteutgaver, reviderte utgaver og i nye opplag. En ikke-periodisk publika-sjon på minst 49 sider er regnet som bok, mens småtrykk er en ikke-periodisk publikasjon på 5-48 sider. Klassifiseringen av bøker etter emne er gjort etter Deweys desimalsystem.

Oppgavene over avisenes opplag og utgivelsesfrekvens er laget av Norske Avisers Landsforening og omfatter de aviser som er medlemmer i foreningen. Statistikken går tilbake til 1956.

Statistikken over statsstøttede folke- og skoleboksamlinger blir utarbeidet av Statens bibliotektilsyn og går delvis tilbake til 1918-19. For fag- og forskningsbibliotekene utarbeides statistikken av SSB i samarbeid med Riksbibliotektjenesten. Statistikken erstatter tidligere oversikter for 1954-1979 over spesialbibliotek, men på grunn av omlegging av grupperingen av bibliotekene er tallene for fag- og forskningsbibliotekene fra 1980 ikke sammenliknbare med tall for tidligere år for spesialbibliotekene.

Kunstnerstipend

Fra 1927 foreligger opplysninger om statens kunstnerstipend og kunstnerlønn. Statistikken utarbeides i dag av Kulturdepartementet og Norges Kunstnerråd. Etter 1962 har ingen nye personer fått kunstnerlønn.

Målform

Fra 1936 foreligger statistikk vedrørende bruken av bokmål og nynorsk i administrasjonen og i grunnskolen. Den ble til å begynne med utarbeidet av Kirke- og undervisningsdepartementet og senere av SSB. Statistikken utarbeides på grunnlag av oppgaver gitt til utdanningsstatistikken og opplysninger i Norges Statskalender og publiseres i SÅ. Før 1972 gjelder grunnskoletallene bare barneskolene.

Ferie og tidsbruk

Den første tidsnyttingsundersøkelsen ble gjennomført i 1970/71 og er siden fulgt opp hvert 10. år. Undersøkelsene av tid brukt til ulike aktiviteter bygger på intervjuing og dagbokføring blant et representativt landsomfattende utvalg i alderen 16-79 år. Utvalget har variert fra ca. 3 500 til ca. 3 000 personer. Ved at respondentene fyller ut to dagboksdager hver, dobler dette antallet observasjoner. Undersøkelsene er offentliggjort i publikasjoner i serien Norges offisielle statistikk (NOS).

Statistikken over personer som har vært på ferietur bygger på intervjuer med et representativt landsomfattende utvalg som har variert fra ca. 2 800 til ca. 1 800 personer i alderen 16-79 år. Første gang en slik undersøkelse ble gjennomført var i 1968. Fra 1971 har liknende undersøkelser blitt gjennomført ca. hvert 4. år. Fra 1992 er ferievanespørsmålene endret noe og stilt årlig som en del av SSBs omnibusundersøkelse. Den gir likevel sammenliknbare tall med tidligere undersøkelser. Ferieundersøkelsene ble fram til og med 1986-undersøkelsen offentliggjort i serien Norges offisielle statistikk (NOS). Fra 1992 blir disse undersøkelsene offentliggjort i serien Rapporter.

Idrett

Opplysninger om lag og medlemmer i Norges Idrettsforbund har vært publisert i SÅ siden 1957. Fra og med 1968 inkluderer tallene også personer som er medlemmer i Norges Idrettsforbund gjennom Norges Bedriftsidrettsforbund.

Fra Historisk statistikk 1994